Companii

BRD raporteaza un profit de 42 mil. euro la trei luni

16.05.2006, 00:00 10

Rezultatul este cu 7% mai mare decat in anul anterior.

BRD Groupe SocGen, a doua banca de pe piata, a raportat ieri un profit net de 150 milioane de lei (42 milioane de euro) pe primul trimestru, in crestere cu 3,2% in lei fata de perioada similara a anului trecut. In euro cresterea castigurilor a fost de 7,4%.

Rezultatele publicate ieri de banca arata o incetinire brusca a cresterii profitului, dupa ce anul trecut BRD a inregistrat o majorare de 56% a profitului net consolidat fata de 2004.

Banca a inregistrat o incetinire a cresterii si la nivelul activelor, care au crescut cu 5% in lei pe primul trimestru, adica cu 10% in euro, atingand la finalul lunii martie 20,2 miliarde de lei (5,74 miliarde de euro). Anul trecut banca reusise o crestere de 65% a activelor, majorandu-si si cota de piata in sistemul bancar.

Rezultatele bancii sunt sub previziunile analistilor de la Bursa. Intr-un sondaj realizat de site-ul See-News.com, cinci analisti chestionati au indicat o crestere medie de 18% a profitului pe primele trei luni si o majorare de 13,6% a valorii activelor.

De altfel, o alta banca de talia BRD, Raiffeisen Bank, numarul trei de pe piata, a anuntat pe primul trimestru o scadere usoara a activelor de 0,3%, pana la 3,02 miliarde de euro conform unui raport al actionarului majoritar, Raiffeisen International.

Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA), principalul actionar al bancii care va rezulta din fuziunea HVB Bank cu Banca Tiriac, a inregistrat o scadere usoara a activelor detinute de filialele sale de pe piata romaneasca, pana la 2,45 miliarde de euro, cu 5% mai putin decat la sfarsitul lui 2005. Exprimat in lei, profitul cumulat de cele doua banci este de 53 de milioane de lei, cu 23% mai mult decat cel realizat de HVB in trimestrul intai 2005.

Banca Transilvania a anuntat o majorare a profitului de 31% pe primul trimestru la 27,4 milioane de lei (7,7 milioane de euro), si o crestere de 6,6% a activelor pe primul trimestru pana la 5,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).

Carpatica, cea de-a treia banca de la Bursa, a anuntat o crestere de 7% in lei a profitului net pana la 4,2 milioane de lei (1,18 milioane de euro) si o crestere de 8,8% a activelor pe primul trimestru pana la un miliard de lei (aproximativ 280 milioane de euro.

Depozitele atrase de BRD se ridicau la finalul lunii martie la 15 miliarde de lei (4,2 miliarde de euro, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului trecut. La aceeasi data, creditele acordate insumau 11 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro).

Banca si-a continuat strategia de a se orienta catre sectorul de retail, astfel ca creditele acordate persoanelor fizice au ajuns sa reprezinte 44% din creditele acordate. In ultimele patru trimestre, creditele acordate companiilor s-au majorat cu 35%, in vreme ce creditele pentru persoane fizice, in special credite de consum, au avansat cu 98%.

Conform datelor BNR, banca detinea la finalul anului trecut o cota de piata de 15% fata de 14,2% la mijlocul anului trecut.

Presedintele BRD, Patrick Gelin, afirma ca banca a trebuit sa faca fata unei concurente acerbe pe piata de retail, dar a reusit sa isi pastreze competitivitatea. "Banca a continuat sa mentina un ritm inalt de crestere pe ambele piete (retail si corporate - n. red), cu un accent deosebit pe piata de retail, unde a reusit sa isi mentina competitivitatea in ciuda unei concurente acerbe", a declarat Gelin. El a mai precizat ca rezultatele obtinute "se incadreaza in parametrii prevazuti."

BRD si-a propus pentru anul acesta o crestere de 5%-10% a profitului net pe fondul cresterii cu 5% a depozitelor atrase si cu 55% a creditelor acordate, printre obiectivele bancii numarandu-se cresterea in continuare a creditarii pe segmentul de retail, acolo unde posibilitatile de crestere sunt mai mari.

Potrivit lui Gelin, BRD isi va continua politica de dezvoltare atat in ceea ce priveste gama de produse si servicii, cat si in privinta retelei de unitati.

Rentabilitatea capitalurilor proprii ale bancii s-a ridicat la 35% pe primele trei luni, conform reprezentantilor bancii, in scadere cu trei puncte procentuale fata de rentabilitatea de anul trecut.

"Cred ca se va vedea pe piata un impact al rezultatelor sub asteptari. Personal ma asteptam la aceasta evolutie a profitului, dar estimam o crestere mai mare, de circa 10% la nivelul activelor. Reducerea substantiala a marjelor de pe piata bancara si incetinirea ritmului de crestere a activelor au fost cele care au dus la incetinirea cresterii profitului," spune Daniel Palita, analist la societatea de brokerej Alpha Finance.

Actiunile BRD au evoluat in ultimele luni pe o traiectorie usor descendenta. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la 17,2 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera este de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

La finalul lunii martie BRD avea o retea de peste 360 de agentii si peste 1,8 milioane de clienti persoane fizice si juridice. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO