Companii

Britanicii de la GSK aduc din Africa un executiv român pentru a conduce businessul din distribuţie

Adrian Vasiliu

Adrian Vasiliu

Autor: Cristina Roşca

04.11.2014, 00:07 409

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) l-a numit la conducerea distribuitorului de medicamente Europharm Distribuţie – una dintre cele patru divizii ale companiei pe piaţa locală - pe românul Adrian Vasiliu (40 de ani) care şi-a petrecut ultimii cinci ani de carieră în Africa. El a lucrat în Algeria tot în distribuţie, dar de bunuri de larg consum.

„Acest nou rol vine ca o oportunitate de a-mi aduce contribuţia în alt tip de distribuţie, cea de medicamente, o zona critică pentru bunăstarea pacienţilor noştri. Vreau să dezvoltăm o afacere solidă şi durabilă, cu o infrastructură armonizată şi cu operaţiuni şi fluxuri automatizate, pentru fi competitivi într-o piaţă extrem de dinamică“, a spus Adrian Vasiliu. El îl înlocuieşte în funcţie de Viorel Vodiţă, care a fost timp de şase luni director general interimar în paralel cu rolul de marketing manager la care se întoarce acum.

Europharm Distribuţie este potrivit datelor ZF una dintre cele mai mari companii de distribuţie de medicamente din România, cu afaceri de 966 mil. lei (218 mil. euro) anul trecut, cu 5,5% peste nivelul din 2012. Compania deţine două divizii în România, una de distribuţie directă prin intermediul căreia peste 3.500 de produse ajung la peste 5.500 de farmacii, spitale şi alte tipuri de clienţi şi o alta de servicii logistice. Aceasta din urmă oferă servicii precum cele de depozitare, facturare, transport sau livrare pentru producătorii şi furnizorii de produse farmaceutice din România.

Europharm Distribuţie este una dintre cele patru entităţi ale GSK pe piaţa locală, alături de GSK Pharma, GSK Consumer Healthcare şi fabrica de la Braşov, care urmează a fi închisă anul viitor.

În urmă cu aproape cinci ani Adrian Vasiliu a decis să lase în urmă industria băuturilor alcoolice şi să o ia de la zero pe continentul negru, la peste 4.000 de kilometri distanţă de Bucureşti, unde a preluat conducerea celei mai mari companii de distribuţie, care are clienţi precum Procter&Gamble, Nestlé şi Puratos, afaceri de circa 200 de milioane de dolari şi aproape 500 de angajaţi.

Înainte de a pleca în Africa Adrian Vasiliu şi-a construit cariera în Procter&Gamble timp de 13 ani pentru ca apoi să lucreze în industria băuturilor alcoolice. Astfel, înainte de a alege să plece în Algeria executivul nu era străin de pieţele externe, însă cariera sa se conturase în jurul bătrânului continent după mai bine de un deceniu în cadrul gigantului american Procter&Gamble şi alţi doi în care a lucrat pentru Diageo, cel mai mare producător mondial din domeniul băuturilor alcoolice.

A început să lucreze încă din timpul Facultăţii de Studii Economice în Limbi Străine din cadrul ASE, primele poziţii fiind în mass-media. Începând cu 1995 s-a angajat pentru Procter&Gamble România, cel mai mare jucător din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu afaceri totale de peste 330 mil. euro anul trecut. Iniţial Adrian Vasiliu administra doar relaţiile pentru România, însă ulterior a preluat şi atribuţiile pentru Bulgaria, Serbia, Bosnia&Herzegovina şi Macedonia. Ultimul său rol în P&G a fost acela de division manager pentru zona Balcanilor de Vest: Serbia, Muntenegru şi Bosnia&Herzegovina.

Între cei 13 ani în P&G şi plecarea în Algeria, două dintre capitolele majore ale carierei lui Adrian Vasiliu, timp de circa doi ani el a fost country manager pentru România şi Cipru în cadrul producătorului de alcool Diageo.

 

Cine este Adrian Vasiliu

+ 40 de ani

+ a preluat la începutul lunii conducerea distribuitorului de medicamente Europharm, parte a grupului britanic GSK;

+ a condus timp de aproape cinci ani compania de distribuţie Star Brands & Star Goods din Algeria;

+ anterior a fost timp de doi ani country manager pentru România şi Cipru în cadrul producătorului de băuturi Diageo;

+ timp de 13 ani a lucrat în România şi alte state din Europa pentru Procter&Gamble;

+ primul său job a fost în mass-media, angajându-se încă din timpul Facultăţii de Studii Economice în Limbi Străine din cadrul ASE;

+ deţine un master în administrarea afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO