Companii

Britanicul care a luat 60 ha pentru case cu bani de la Piraeus riscă să-şi piardă conacul din Anglia

Britanicul care a luat 60 ha pentru case cu bani de la Piraeus riscă să-şi piardă conacul din Anglia

Oraşul Buftea, aflat pe malul lacului, la 18 kilometri de Piaţa Victoriei din Bucureşti, a atras atenţia a numeroşi investitori imobiliari, dar puţine au fost proiectele care s-au concretizat

Autor: Cristi Moga

16.01.2012, 00:07 3986

Charles Cole este un englez de 46 de ani al cărui vis de a-şi spori averea în urma dezvoltării unui proiect de case pe un lot de 60 de hectare din Buftea, de lângă Bucureşti, s-a năruit, odată cu intrarea în criză.

Publicaţia britanică Daily Mail a detaliat la sfârşitul săptămânii trecute povestea eşecului suferit de acesta, extrasă parcă dintr-un roman, în care o familie cu patru copii, care locuieşte pe un domeniu de peste 80 de hectare din înverzita Anglie, ajunge să nu îşi mai permită să cumpere cadouri de Crăciun, ca urmare a unei investiţii imobiliare în România.

Ziarul britanic nu dă foarte multe detalii legate de businessul din România, dar acesta există, iar "schema" a fost aplicată şi de către alţi investitori imobiliari, unii chiar britanici.

Datele de la Registrului Comerţului arată că Charles Cole este acţionar în nouă firme din România, înfiinţate în perioada 2006-2008, exact perioada în care proprietăţile imobiliare de pe piaţa locală se aflau pe maxime, atât în centrul Bucureştiului, cât şi la periferii, unde majoritatea investitorilor vedeau pe orice câmp un potenţial proiect imobiliar cu mii de locuinţe.

Terenul lui Cole, pentru care "ideea era de a construi o suburbie frumoasă pentru angajaţii care lucrau în Bucureşti", are 60 de hectare şi se află în localitatea Buftea, la nord-vest de Bucureşti. În aceeaşi localitate un alt investitor britanic, European Future Group, condus de către Jeff Kirby, trăgea în 2009 obloanele peste un proiect care prevedea construcţia a 6.000 de locuinţe pe un teren de 124 de hectare: faliment, lichidare, iar banca Raiffeisen şi-a trecut în portofoliu lotul a cărui achiziţie o finanţase cu 14,6 mil. euro în 2007.

Cole, pe de altă parte, s-a împrumutat în acelaşi an pentru achiziţia terenului din Buftea, dar "doar" cu 5 milioane de euro şi de la o altă bancă, Piraeus, care avea în 2011 să ceară insolvenţa firmelor pe care le-a finanţat, ca urmare a îngheţării proiectelor şi a neram­bursării creditului. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie 2011 cele trei firme prin intermediul cărora au fost cumpărate terenurile din Buftea - Buftea Scheme, Buftea Forest şi Forest Life - au intrat în procedură de insolvenţă, având admi­nistrator judiciar firmele Casa de Insolvenţă Transilvania (Buftea Scheme şi Forest Life) şi RVA Insolvency Specialists (Buftea Forest).

"Firmele în insolvenţă sunt deocamdată în perioada de observaţie, în condiţiile în care reprezentanţii debitorului susţin că dacă găsesc un investitor acest proiect se poate face. Noi nu i-am cunoscut pe acţionari, ci am discutat cu avocaţii acestora şi cu un consultant care ar urma să vină să propună un plan de dezvoltare", a declarat pentru ZF Andreea Anghelof, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Avocaţii lui Charles Cole sunt de la firma Jinga & Asociaţii, ale căror adrese şi numere de telefon au fost folosite şi pentru înregistrarea unora dintre firme la Registrul Comerţului.

"În afară de Piraeus Bank, o creanţă mai mare (de 5 mil. euro, valoarea creditului acordat de Piraeus - n. red.) o au asociaţii care au împrumutat firma, în timp ce restul creditorilor au creanţe nesemnificative", a mai precizat Anghelof.

Potrivit acestor date, britanicii au plătit peste 10 milioane de euro pentru achiziţia celor 60 de hectare din Buftea, adică cel puţin 16 euro/metrul pătrat, dar nicio construcţie nu a fost începută în cadrul acestui proiect.

Acum, Charles Cole spune pentru Daily Mail că dacă până în luna aprilie nu reuşeşte să returneze banii, riscă să fie dat afară din casă, iar mobila ar urma să fie pusă de asemenea la vânzare. "Am fost păcălit pentru a investi. Nu mi-am dat seama că existau riscuri. Am fost foarte naiv. Terenul în care am investit milioane de lire a ajuns fără nicio valoare. Am fost un idiot", spune britanicul, care deţine în Anglia un portofoliu de 84 de locuinţe din a căror închiriere şi-a asigurat traiul în ultimii ani.

Vânzarea acestora în prezent nu îi poate rezolva însă problema din Buftea. "Preţurile locuinţelor au scăzut şi dacă îmi vând portofoliul aş fi fericit dacă aş câştiga 1,5 milioane de lire. Dar va trebui să plătesc impozite de 500.000 de lire", a mai spus britanicul.

Văzută drept un "El Dorado", piaţa imobiliară românească a atras în anii de creştere numeroşi investitori în căutarea marilor câştiguri, care au inflamat şi mai mult preţurile, dar puţini sunt cei care au reuşit să se retragă la timp.

Pe lângă investitorii britanici, israelieni sau spanioli, care au reprezentat "grosul", imo­biliarele locale au atras capital şi din ţări precum India, Islanda, Liban, Canada sau Australia, iar majoritatea au înregistrat eşecuri mai mult sau mai puţin răsunătoare.



Alte "afaceri" ale britanicilor în imobiliarele româneşti

  • Fondul de investiţii Carpathian, listat pe bursa de la Londra, a vândut anul trecut pentru 1 mil. euro proiectul MacroMall din Braşov, cumpărat iniţial pentru 19 mil. euro;

  • Compania European Future Group, condusă de britanicul Jeff Kirby, a dus în 2009 în faliment un proiect care prevedea ridicarea a peste 6.000 de locuinţe pe un teren de 124 ha din Buftea;

  • Fondul de investiţii East Balkan Properties a vândut anul trecut 51% din centrele comerciale Vitantis din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi pentru 5 euro românului George Teleman, care le administrează activitatea pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO