Proprietăţi

Culmea reducerilor: un mall din Braşov care a costat 20 mil. euro se vinde acum cu 2,5 mil.euro

Culmea reducerilor: un mall din Braşov care a costat 20 mil. euro se vinde acum cu 2,5 mil.euro

Autor: Cristi Moga

22.09.2011, 17:14 3189

Centrul comercial MacroMall din Braşov, cunoscut la un moment dat drept "mallul cu dinozauri", este evaluat de către proprietari, grupul britanic Carpathian, la 2,5 milioane de euro, de aproape opt ori mai puţin decât preţul plătit în 2006, când mallul a fost cumpărat cu 19 mil. euro.

Proiectul are un grad de ocupare de circa 70%, unul dintre puţinii chiriaşi importanţi fiind retailerul de electrocasnice Domo, iar proprietarii au de asemenea probleme cu încasarea chiriilor de la chiriaşii existenţi.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 7.800 de metri pătraţi, astfel că metrul pătrat de mall este evaluat la 320 de euro.

Carpathian mai deţine în România şi participaţii în companii care deţin două terenuri în Satu Mare şi Baia Mare pe care intenţiona să construiască malluri. Toate activele sunt în proces de vânzare.

"Macromall continuă să se confrunte cu un grad mare de neocupare (30%) şi o rată scăzută de încasare a chiriilor (77%). (...) Activele imobiliare rămase, centrul comercial Babilonas din Lituania, proiectul Macromall şi terenurile din Baia Mare şi Satu Mare se află în diverse stadii ale procesului de vânzare", spun reprezentanţii Carpathian într-un raport financiar.

În ultimii ani mai multe centre comerciale au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment, cel mai notoriu caz fiind cel al proiectului City Mall din Bucureşti, a cărui valoare este în prezent de circa cinci ori mai scăzută decât preţul plătit de foştii proprietari în 2006. Mallul este în prezent în curs de vânzare prin licitaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO