Companii

Brokerii au transformat Rasdaq in societate pe actiuni. Fuziunea cu Bursa - in proiect

21.04.2003, 00:00 88

Societatile de brokeraj din Romania au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute transformarea Bursei Electronice Rasdaq din societate cu raspundere limitata (SRL) in societate pe actiuni. Brokerii au convenit de asemenea ca in urmatorii ani sa fie incepute demersurile pentru integrarea sistemelor de tranzactionare a Bursei de Valori si Rasdaq.
Societatile de brokeraj, peste 70, detin atat controlul Rasdaq - prin intermediul actiunilor, cat si pe cel al Bursei - care functioneaza ca o asociatie a societatilor de brokeraj.
Transformarea Rasdaq in societate pe actiuni a fost solicitata de noua legislatie a valorilor mobiliare, adoptata in luna aprilie a anului trecut. Pana vineri, Rasdaq a fost detinuta in proportie de 100% de Asociatia Nationala a Soctetatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), adica tot de brokeri, insa indirect.
Termenul prevazut de lege a fost insa depasit astfel ca, potRivit declaratiilor presedintelui Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, piata Rasdaq a functionat in ilegalitate. Anghelache a precizat ca CNVM ar fi putut lua decizia de a suspenda piata Rasdaq, dar aceasta ar fi fost o decizie necugetata pentru ca ar fi afectat atat cele peste 4.000 de societati listate cat si pe investitori.
De vineri, Rasdaq are un capital social de 730 de milioane de lei si saptezeci si trei de actionari egali - cele 72 de societati de brokeraj plus ANSVM.
Conducerea Rasdaq va fi asigurata de un Consiliului de Administratie, condus de Cristian Andrei Siminel, presedinte al ANSVM si director al fondului american de investitii Broadhurst.
Transformarea in societate pe actiuni a avut loc pentru a fluidiza procesul de administrare, fiind una din masurile luate pentru imbunatatirea imaginii Rasdaq.
Una dintre masurile deja luate pentru aceasta schimbare de imagine este si suspendarea de la tranzactionare a societatilor care nu indeplinesc conditiile minime de prezenta pe o piata reglementata. Procesul de "curatire"  a pietei a inceput in urma cu un an si a avut ca efect suspendarea a aproximativ 1.000 de companii. In plus, oficiali ai pietei de capital spun ca pe Rasdaq ar trebui sa ramana in final doar 200 de societati, fata de aproximativ 4.700, in prezent.
"Rasdaq va intra intr-un proces de reorganizare si restructurare in urma caruia numarul emitentilor listati pe aceasta piata va fi redus pana la maximum 200 de societati, a declarat vineri pentru Mediafax Gabriela Anghelache.
Cristian Andrei Siminel, presedintele Rasdaq, este de acord cu Gabriela Anghelache, insa doar intr-o anumita masura.
"Pe Rasdaq sunt, intradevar, foarte multe societati a caror prezenta nu este justificata de lichiditatea actiunilor. Trebuie sa tinem cont, insa, de faptul ca listarea pe o piata reglementata creste foarte mult transparenta din jurul activitatii acestor companii", a declarat Andrei pentru Ziarul Financiar.

BVB vrea fuziunea, dar prin absorbtie
Comitetul Bursei de Valori a prezentat vineri o pozitie oficiala in privinta unei viitoare integrari a celor doua piete organizate. "BVB a fost conceputa ca un sistem integrat, care timp de opt ani a functionat fara incidente. Sistemul poate constitui, practic, fara modificari, suportul tehnic al integrarii pietei Rasdaq in BVB." A declarat Sergiu Oprescu, directorul BVB.
In urma cu trei ani, piata Rasdaq a fost in centrul unor scandaluri privind furturi de actiuni si decontari intarziate, care au condus la acel moment la scaderea increderi investitorilor si un declin al valorii tranzactiilor.
Oprescu a mentionat printre avantajele fuziunii se numara reducerea costurilor de tranzactionare, care in prezent sunt de cateva ori mai mari fata de bursele de valori din strainatate. De asemenea o integrare ar putea transforma, in opinia presedintelul BVB,  piata de capital intr-un motor al econiomiei romanesti, care ar putea pastra si atrage companii puternice, iar capitalizarea, raportata la PIB ar atinge "masa critica".
De cealalta parte, majoritatea brokerilor sustin ca intergrarea va trebui realizata doar la nivelul coordonarii pietelor, nu si din punctul de vedere al sistemelor de tranzactionare. "Conventia brokerilor (de vineri - n.r.) a cazut de acord ca Bursa de Valori si Rasdaq trebuie sa formeze in urmatorii 3 - 4 ani cea mai importanta piata de capital din regiune. Probabil ca in final o sa existe doua sisteme de tranzactionare, coordonate de o singura societate", a spus Siminel Andrei, presedintele Rasdaq. laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO