Companii

Brokerii de la Equity si ING, primii pe RASDAQ

02.12.2005, 17:20 28

Tranzactiile prin care fondul de investitii american QVT Fund a preluat peste 10% din Asirom au stabilit ocupantii primelor doua locuri in topul brokerilor pe RASDAQ in noiembrie.

Primul loc in acest clasament a fost ocupat de societatea de brokeraj Equity Invest, cu un rulaj de 12 milioane de euro. Brokerii de la Equity au intermediat pentru omul de afaceri Tiberiu Bica Postelnicu tranzactiile prin care acesta a vandut peste 10% din actiunile Asirom, pentru care a incasat 9,5 milioane de euro. Pentru fondul QVT Fund, cumparatorul pachetului de 10% din Asirom, au lucrat, conform informatiilor existente pe piata, brokerii de la ING Securities, care au ocupat locul al doilea, cu tranzactii de 9,7 milioane de euro.

"Cea mai mare parte a rulajului realizat in noiembrie se datoreaza, intr-adevar, tranzactiilor intermediate pentru omul de afaceri Tiberiu Postelnicu, prin care acesta a vandut la Asirom", a declarat Gabriel Gheorghe, directorul general adjunct al Equity Invest.

O data cu tranzactiile de pe Asirom, societatea Equity Invest a reusit sa faca un salt spectaculos fata de situatia din octombrie, cand acesti brokeri ocupasera locul al 14-lea, cu o cota de piata de 1,8%. Rulajul realizat in noiembrie a determinat ca Equity sa detina o cota de 26% in totalul tranzactiilor realizate pe RASDAQ.

O schimbare chiar mai radicala comparativ cu situatia de luna trecuta s-a consemnat in cazul societatii de brokeraj Swiss Capital, care a reusit in noiembrie sa urce pe podium, dupa ce in octombrie ocupase locul al 30-lea, cu o cota de 1,1%. Pe parcursul lunii trecute, brokerii de la Swiss Capital au intermediat tranzactii de 2,9 mil. euro, aferente unei cote de 6,3% si locului al treilea in clasamentul brokerilor.

Potrivit unor surse din piata, si brokerii de la Swiss Capital au beneficiat de pe urma tranzactiilor masive facute pe Asirom. Intrarea QVT Fund in actionariatul Asirom, se spune pe piata, a atras si alti investitori straini pe actiunile societatii de asigurari, iar pozitionarea Swiss intre primii brokeri pe noiembrie se datoreaza, conform surselor citate, tranzactiilor intermediate pentru cel putin un astfel de investitor mare care a cumparat pe Asirom din actiunile vandute de Postelnicu.

Si urmatorii brokeri din acest top, respectiv cei de la IFB Finwest, au reusit o pozitionare mult mai buna comparativ cu cea din luna precedenta. Acesti brokeri au ocupat in octombrie locul al 10-lea, cu o cota de piata de 2,8%, pentru ca luna trecuta sa ocupe locul al patrulea cu o cota de 4,7% si un rulaj de 2,2 milioane de euro.

IFB Finwest este societatea de brokeraj prin care de regula SIF Banat-Crisana realizeaza tranzactii pe piata de capital. In noiembrie, aceasta SIF a fost raportata cu o detinere de 5,41% in cadrul Biofarm, iar pozitionarea brokerilor de IFB Finwest pe locul al patrulea este probabil legata in mare parte de operatiunile de pe Biofarm intermediate pentru SIF Banat-Crisana.

Societatea HTI Valori Mobiliare, numarul unu pe RASDAQ in octombrie, a ocupat luna trecuta locul al cincilea cu un rulaj de 1,9 milioane de euro si o cota de piata de 4,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO