Companii

Brokerii devin de luni actionari ai Bursei

07.01.2005, 00:00 15

Ultimul pas inainte de fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ, transformarea in societate pe actiuni a BVB va fi discutata in Adunarea Generala a Bursei de la inceputul saptamanii viitoare.
BVB este organizata in prezent sub forma unei asociatii a societatilor de brokeraj, cu statut de institutie de interes public, iar membrii Bursei de Valori, societatile de brokeraj vor deveni actionari ai acesteia.
Capitalul social al Bursei de Valori Bucuresti SA va  fi de 205,75 miliarde de lei (5,3 milioane de euro) impartit intre 67 de societati de brokeraj care vor detine o cota de cate 1,49% din capital.
Valoarea Bursei de Valori a fost evaluata la mijlocul anului trecut de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers la aproape 16 milioane de euro.
"Procesul de transformare a Bursei in societate pe actiuni este o etapa obligatorie in care lasa deschis drumul spre fuziunea dintre BVB si RASDAQ," spune Stere Farmache, directorul general al BVB.
Proiectul de statut prevede ca BVB va putea emite si actiuni preferentiale, fara drept de vot. Proiectul de statut al BVB prevede ca actiunile ordinare, cele care dau dreptul de vot, vor putea fi detinute doar de catre societatile de brokeraj autorizate potrivit legislatiei pietei de capital. Pe de alta parte, nici unul dintre brokeri nu va putea detine mai mult de 5% din drepturile de vot in Adunarea Generala a Actionarilor. In afara de brokerii care sunt actionari ai Bursei la intermedierea tranzactiilor vor putea participa si alte societati de brokeraj autorizare, inclusiv dupa 2007 societati de brokeraj din Uniunea Europeana.
Proiectul de statut prevede ca actualul Consiliu al Bursei, care il care ca presedinte pe Sergiu Oprescu (vicepresedinte la Alpha Bank), isi va continua mandatul si la conducerea societatii pe actiuni pana la expirarea acestuia in ianuarie 2006.
Fuziunea dintre Bursa si RASDAQ s-ar putea incheia pana la mijlocul acestui an conform directorului BVB, Stere Farmache. "Cred ca un termen de 3-6 luni este rezonabil pentru finalizarea fuziunii dintre BVB si RASDAQ, dupa finalizarea transformarii Bursei de Valori in societate pe actiuni", a apreciat el.
"Colaborarea va continua cu Bursa de la Sibiu. Intentia este ca un prim pas in directia fuziunii sa fie tranzactionarea unor instrumente financiare sub organizarea Bursei de Valori Bucuresti, pe baza procedurilor de compensare si decontare ale Bursei din Sibiu," spune Farmache. Dupa acelasi model in prezent actiunile a peste 100 de societati listate la Bursa Electronica RASDAQ sunt tranzactionate prin intermediul sistemului tehnic al Bursei de Valori.
Bursa de la Sibiu urmeaza sa relanseze incepand cu aceasta luna tranzactionarea contractelor de tip futures pe indicele BET al Bursei de Valori, la tranzactionarea acestuia urmand sa poata participa toate societatile de brokeraj membre ale BVB.
La Bursa de Valori Bucuresti sunt listate actiunile a 60 de companii care au o capitalizare bursiera totala care depaseste 10 miliarde de euro. Capitalizarea Bursei Electronice RASDAQ se ridica in prezent la 2 miliarde de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO