Companii

Brokerii sunt nemultumiti ca CNVM a majorat comisioanele

25.03.2005, 00:00 25

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a majorat, printr-un nou regulament, cuantumul comisioanelor si tarifelor percepute, care constituie venituri ale institutiei, fapt care a atras nemultumirea brokerilor.


"O astfel de majorare a tarifelor era necesara in conditiile in care prin noua lege a pietei de capital au disparut o serie de operatiuni care produceau venituri pentru CNVM, printre cele mai importante in acest caz fiind disparitia obligativitatii ofertelor publice de inchidere pentru actionarul care depasea pragul de 90%", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant at CNVM.


Brokerii si-au exprimat insa o serie de nemultumiri legate de aceasta decizie a autoritatii de supraveghere a pietei de capital.


Printre alte reglementari, noul regulament prevede ca, pentru tranzactiile cu obligatiuni si cu drepturi de preferinta, aferente primului semestru al acestui an, sa se aplice cota de 0,04%, urmand ca pentru a doua jumatate a anului sa fie mentinut sau modificat acest nivel. Pentru tranzactiile cu obligatiuni aferente anului 2003 a fost aplicata cota zero.


"Piata de obligatiuni e mult prea firava in acest moment pentru a se aplica tarife pe tranzactiile cu aceste valori mobiliare. CNVM ar trebui sa incurajeze dezvoltarea acestei piete, nu sa o franeze", spune un broker, care a preferat sa ramana anonim.


Alte nemultumiri ale brokerilor referitor la noile majorari sunt legate si de faptul ca CNVM a majorat tarifele percepute pentru emiterea/respingerea autorizatiei de functionare a entitatilor pietei de capital. Astfel, valoarea comisioanelor percepute de la societatile de servicii de investitii financiare este de 100 de milioane de lei, respectiv 200 de milioane de lei, in functie de nivelul capitalului social. "Noi consideram ca nu este corect ca sa platim acesti bani indiferent daca autorizatia va fi emisa sau daca cererea va fi respinsa. In caz ca din diverse motive, dosarul nu cuprinde toate documentele necesare, CNVM ne poate respinge dosarul fara sa ne mai anunte  ce documente lipsesc, ca sa-si creasca veniturile", a spus un broker.


Reprezentantii CNVM spun ca o astfel de taxa era necesara, pentru ca reprezinta un cost de procesare al documentatiei.


"Respingerea unui dosar este intotdeauna insotita si de o explicatie. In ceea ce priveste faptul ca institutia ar putea respinge dosarele doar ca sa-i creasca veniturile, problema este pusa tendentios. CNVM are o imagine de aparat, o conduita morala ca institutie si nu ne putem compromite in felul acesta", a precizat Ene.


De asemenea, brokerii considera ca nu ar trebui taxat avizul de interpretare oficiala a reglementarilor, pentru raspunsuri oficiale privind deciziile institutiei, CNVM fixand un tarif de 50 de milioane de lei. "Solicitarea unui astfel de aviz impune o analiza laborioasa care angreneaza mai multe corectii de specialitate ale CNVM. Majoritatea avizelor sunt solicitate de cabinetele de avocatura", spune Ene.


Printr-o alta instructiune, CNVM a restrans obligativitatea emiterii extrasului de cont, acesta urmand sa fie prezentat numai in cazul operatiunilor de vanzare de actiuni care, anterior introducerii la tranzactionare, presupun transferul din registrele actionarilor in conturile deschise de intermediari in numele clientilor.


"Opinia directiei de specialitate din CNVM este ca actionarul respectiv poate mandata orice alta persoana fizica in baza unei procuri speciale autentificate de notarul public sa solicite extrasul de cont, inclusiv pe un agent de la o societate de brokeraj", a precizat Ciprian Ene. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO