Companii

ButanGas se uita dupa o achizitie pe piata de GPL

ButanGas se uita dupa o achizitie pe piata de GPL

Click pentru imaginea intreaga

31.01.2008, 19:01 54

ButanGas Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de GPL (gaz petrolier lichefiat - n.r.), controlat de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan si-a bugetat in acest an investitii de 15,5 milioane de euro in extinderea retelei comerciale, una dintre posibilitati fiind preluarea unor jucatori regionali de pe piata de GPL.
"In Romania, valoarea toatla estimata a investitiilor in 2008 ar putea ajunge la 15,5 milioane de euro, iar directiile de dezvoltare vor fi extinderea retelei comerciale, prin preluarea unor jucatori regionali de pe piata de GPL, modernizarea echipamentelor si a statiilor de distributie GPL si extinderea capacitatilor de stocaj GPL de la Midia Navodari, singurul terminal maritim din Romania", a declarat Florin Preda, directorul general al ButanGas Romania. El nu a precizat daca grupul se afla in negocieri pentru preluarea unor companii de profil si nici numele acestora. In comparatie cu bugetul de investitii anuntat pentru anul acesta, cel de anul trecut a fost de 9,5 milioane de euro.
O tranzactie din partea ButanGas Romania ar veni dupa ce anul trecut au avut loc doua tranzactii extrem de importante pe piata de profil. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a preluat activitatile Shell Gas Romania, iar Crimbo Gas, compania controlata de directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo Cristi Borcea, a fost vanduta grupului olandez SHV, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata internationala de profil. Ambele tranzactii sunt evaluate de catre surse din piata in jurul sumei de 50 mil. euro.
Compania din Romania face parte din grupul cu activitati internationale dezvoltat de Iosif Constantin Dragan, considerat unul dintre cei mai bogati antreprenori locali.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 68,3 milioane de euro, in crestere cu 20% si un profit operational de 1,4 milioane de euro.
"Pentru anul 2008, estimarile noastre prevad un ritm de crestere cu putin peste media pietei, in conditiile in care compania a realizat mai multe investitii importante in ultmii trei ani", a mai spus Preda.
Potrivit acestuia, piata de GPL a ajuns anul trecut la aproximativ 480.000 de tone, iar anul acesta se va situa in jurul valorii de 500.000 de tone, ceea ce aduce un ritm de crestere al volumelor de peste 4%.
"Cred ca pretul va creste cu 7%-10% in cursul acestui an. ButanGas Romania a vandut in 2007 92.000 de tone de GPL si preconizam sa vindem anul acesta 115.000 de tone", a mai spus Preda.
Potrivit jucatorilor, valoarea pietei de profil este de aproximativ 320 de milioane de euro. Butan Gas controleaza o cota de piata de aproximativ 19%, potrivit estimarilor companiei, Rompetrol Gas detine o cota de 7%, dar mizeaza pe dublarea acestei valori in maxim patru ani, Crimbo Gas detine sub 10%.
Liderul pietei este noua companie formata dupa preluarea Shell Gas de catre Petrom care controleaza aproximativ 25%.
Piata de profil este impartita in trei mari segmente: autogazul, micul vrac si buteliile.
Cea mai rapida crestere este inregistrata pe segmentul de autogaz, in timp ce segmentul de butelii se confrunta cu o usoara scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO