Companii

BVB si RASDAQ: fuziune apoi divizarea

27.06.2003, 00:00 16

Fuziunea Bursei de Valori Bucuresti si a pietei electronice RASDAQ va fi urmata de o  divizare, in sensul externalizarii unora din activitatile anexe ale tranzactionarii, cum ar fi cea de depozitare. Independenta entitatilor care asigura aceste servicii fata de Bursa este prevazuta de legislatia europeana in domeniu.
Proiectul de fuziune, prezentat oficial in urma cu o luna, prevede integrarea sub umbrela unei singure entitati a tuturor serviciilor legate de tranzactionarea valorilor mobiliare-inclusiv cel de depozitare-unul din principalele avantaje fiind reducerea costurilor de tranzactionare.
Aceasta a fost si unul din subiectele discutiilor saptamanale dintre reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti si cei ai Bursei Electronice RASDAQ, care au ajuns la concluzia ca, chiar si in conditiile legislatiei europene, fuziunea se va putea realiza dupa proiectul prezentat initial.
De aceeasi parere este si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). “Pentru o perioada de tranzitie, depozitarea valorilor mobiliare se va putea face de catre compartimentele specializate ale pietelor reglementate, cu scopul de reducere a costurilor”, a spus Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Actiunile tranzactionate pe piata trec, pana sa ajunga pe piata la tranzactionare, de la registrele actionarilor, la depozitar si invers. Astfel, serviciul de depozitare este o interfata intre bursa si piata propriu-zisa unde se tranzactioneaza actiunile.
Noua Bursa de la Bucuresti va trebui, totusi sa se alinieze normelor europene pana in 2007, data prevazuta pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Bursa de Valori si RASDAQ asteapta aprobarea noii legi consolidate a pietei de capital, care va permite transformarea Bursei in societate comerciala si fuziunea acesteia cu RASDAQ.
 Declaratiile oficiale indica faptul ca legea, aflata in prezent in stadiul de proiect ar putea fi aprobata chiar in toamna acestui an. Brokerii de la Bursa, mai pesimisti, spun ca din experianta anilor anteriori, aprobarea unei asemenea legi ar putea dura mai mult de un an.
Noua piata ar urma sa ajunga la o capitalizare totala de aproape 5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 11% din PIB. Sistemul de tranzactionare va fi unul de conceptie proprie, Arena, deja folosit la Bursa pentru tranzactionarea obligatiunilor. Numarul de companii cotate ar putea ajunge la 200, iar cele care pot fi tranzactionate la aproape 5000. Noua entitate ar urma sa fie organizata ca societate pe actiuni, controlata direct de societatile de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO