Companii

Candidati, vi se pregateste ceva! Angajatorii devin mai incisivi decat Jay Leno sau David Lettermann

16.02.2004, 00:00 153



Imaginati-va urmatoarea situatie: Ati gasit locul de munca la care visati de mult timp, intr-o companie extraordinara, cu un pachet salarial fenomenal. Deja va si vedeti intr-unul dintre birourile firmei. Reusiti sa va programati la un interviu si incepeti pregatirile: va cumparati cel mai scump costum, cu pantofi asortati - doar e jobul secolului! Vine ziua interviului si sunteti mai mult decat pregatit: aratati si va simtiti excelent. Ajungeti la sediul companiei si va intalniti cu unul dintre manageri. Intrati in birou. Managerul va invita sa va faceti comod si, cand va este lumea mai draga, incepe sa tipe: "Du-te acasa!".



Pusi in aceasta situatie, fiecare dintre noi va reactiona in feluri diferite: unii vor pleca, altii poate ca nu. Ori, tocmai acest lucru doreste sa afle managerul: cum reactionati in situatii neobisnuite.



Aceasta poveste nu este decat una dintre situatiile cu care va puteti confrunta atunci cand mergeti la un interviu de angajare. Un sondaj realizat recent de reprezentantii BestJobs, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de recrutare din Romania, a aratat ca, alaturi de intrebarile clasice (Ce poti sa-mi spui despre tine?, De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?, Care sunt cele mai importante calitati ale tale? De ce te-as alege pe tine? etc.), intrebarile ciudate, grele, de neinteles incep sa devina aproape nelipsite din repertoriul unui manager care incearca sa gaseasca dintre toti candidatii la un post omul cel mai potrivit pentru organizatia sa.



Angajatorii vor dori sa vada la interviuri cum gandeste un candidat in conditii stresante. Se cauta oameni care se gandesc la lucruri noi in feluri noi, oameni gata sa depaseasca limitele prestabilite, oameni destul de increzatori incat sa-i traga dupa sine, dincolo de aceste limite si pe colegii de echipa. Ori, reactiile candidatului la astfel de intrebari pot spune mai mult decat toate cuvintele la un loc.



Expertii spun ca, prin intrebari precum "De ce sunt izolate firele electrice?", "Ce as gasi la la dumneavoastra in frigider?", "Aveti aer conditionat acasa?" sau "Daca ar trebui sa va transformati intr-un animal, ce ati prefera sa fiti?", angajatorul nu incearca neaparat sa intinda o cursa candidatului ci vrea sa afle daca acesta este capabil sa gandeasca rapid si...daca are simtul umorului.



Sigur ca nu romanii sunt cei care au inventat aceasta tehnica de intervievare, modelul fiind preluat de la companiile straine. Office Team, divizie a companiei Robert Half International, una dintre cele mai importante firme de recrutare si consultanta din lume, are cateva "ponturi" care sa-i pregateasca pe candidati sa faca fata unor astfel de capcane. Mai intai, se recomanda candidatilor sa faca putina repetitie acasa: rugati cativa prieteni sa va spuna care au fost cele mai ciudate intrebari care li s-au pus cand au fost la interviu si aflati cum au raspuns ei. Cand sunteti la interviu, puneti intrebari suplimentare - "Vreti sa spuneti ca...?" - si cereti detalii. Astfel il veti pune pe intervievator in aceeasi situatie in care va aflati si dumneavoastra. Si, ce este cel mai important, nu va lasati coplesiti de stres - daca aveti nevoie de un moment de gandire, nu va sfiiti sa-l cereti.





Logica la interviuri



Studiul a mai aratat ca un alt instrument folosit de angajatori pentru a pune la treaba rotitele mintii unui candidat il reprezinta problemele de logica. "Unii angajatori sunt de parere ca aceste jocuri pentru minte sunt aparate de masura pentru creativitate, inteligenta, pasiune, resurse etc. Alti angajatori accepta ca problemele de logica sunt mici cascadorii intr-un interviu care pot sau nu pot sa dezvaluie aspecte ale caracterului unui candidat", spun analistii BestJobs.



Iata numai cateva exemple de probleme prin care se testeaza gandirea logica si capacitatea de a comunica eficient a unui candidat:





Problema 1: Intr-un acvariu cu 200 de pesti, 99% sunt gupi. Cati gupi trebuie sa mutati ca sa ajungeti la un procent de 98% de pesti gupi in acvariu?





Problema 2: Sunteti intr-o camera unde se afla trei intrerupatoare, fiecare dintre ele controland unul din cele trei becuri aflate intr-o camera alaturata. Trebuie sa aflati ce intrerupator corespunde fiecarui bec. Toate becurile sunt stinse si nu puteti vedea dintr-o camera in cealalta. Puteti sa inspectati doar o singura data camera cu becurile. Cum aflati ce intrerupator corespunde fiecarui bec?





Problema 3: Un seic le spune celor doi fii ai sai sa mearga calare pe camile pana intr-un oras mai indepartat. Cel a carui camila va ajunge pe locul doi va mosteni toata averea tatalui. Nici unul dintre cei doi frati nu vrea sa ajunga primul, asa ca ratacesc in desert zile in sir, pana dau de un pustnic intelept caruia ii cer sfatul. Dupa ce au auzit ce le-a spus inteleptul, ambii frati se iau la intrecere pe camile, in directia orasului. Ce le-a spus inteleptul?





Problema 4: Va aflati intr-o masina care stationeaza, iar in masina, in partea din spate, se afla un balon umflat cu heliu. Toate ferestrele sunt inchise, masina porneste inainte. Ce se va intampla cu balonul? Se va misca inainte, inapoi sau va ramane pe loc?





Problema 5: I se da candidatului o agenda electronica (un telefon mobil sau o camera digitala) si i se cere sa analizeze partile componente.





Iata si solutiile:





Solutia 1: 100 de pesti gupi. Dar este posibil ca angajatorul sa vrea sa auda cum ati gandit, asa ca explicati-i in detaliu fiecare etapa de rezolvare pe care ati gandit-o, chiar si pe cele evidente. Iata rezolvarea: Trebuie sa mutati numai pestii gupi. Daca mutati orice alta specie, va trebui sa puneti pestii respectivi inapoi in acvariu, deci populatia care nu este formata din pesti gupi va ramane aceeasi. 99% din 200 de pesti inseamna ca in acvariu sunt 198 de gupi si 2 pesti din alta specie. Cati gupi trebuie sa mutati astfel incat cei 2 pesti care nu sunt gupi sa reprezinte 2% (100-98)? Raspunsul este 98. Deci va trebui sa ramanem cu 98 de pesti gupi din 198. Asta inseamna ca vor fi mutati 100 de gupi.





Solutia 2: Numerotati intrerupatoarele cu 1, 2 si 3. Nu apasati pe intrerupatorul nr.1. Apasati pe intrerupatorul nr.2 si lasati-l asa timp de cateva minute, apoi stingeti-l. Apasati pe intrerupatorul nr. 3. Intrati in camera: becul care va fi aprins va fi controlat de intrerupatorul nr. 3. Verificati care bec este cald, pentru ca acela este controlat de intrerupatorul nr. 2. Becul rece care este stins este controlat de intrerupatorul nr. 1.





Solutia 3: Cel mai elegant sfat este "Schimba camila cu cea a fratelui tau". Acum fratele care intra primul in oras va fi mostenitorul deoarece camila sa va ajunge pe locul al doilea.





Solutia 4: Balonul se va misca inainte deoarece inertia forteaza moleculele sa mearga in spate; astfel se creeaza o usoara presiune in fata, care va misca balonul.





Solutia 5: Intervievatorul doreste sa vada capacitatea candidatului de a observa elementele functionale ale unui aparat. Se pot face multe abordari in acest caz. Unii candidati probabil vor vorbi despre componenetele fizice: tastatura este pentru introducerea informatiei, ecranul este pentru afisare etc. Un alt raspuns care poate fi dat este acela ca o agenda electronica este un instrument care ne ajuta sa delimitam viata personala de cea profesionala (in functie de calendar, adresele de e-mail sau note) ajutandu-ne sa pastram aceste limite. Obiectivul principal pentru aceasta problema este acela de a vedea daca un candidat poate sa perceapa intregul ca fiind compus dintr-o multime de detalii.





Dupa un astfel de test, nu va imaginati tot ce este mai rau. Este posibil ca nici ceilalti competitori sa nu fi stiut sa raspunda la intrebari, dar poate ca ati reactionat mai bine decat ei.





Intrebari clasice la interviu





* De ce ati optat pentru acest loc de munca?



* Ce stiti despre acest loc de munca sau companie?



* De ce ati-ai ales aceasta cariera/ meserie?



* De ce v-as angaja?



* Cum v-ati descrie ca persoana?



* Care sunt cele mai importante "tinte" ale dumneavoastra?



* Care sunt cele mai mari slabiciuni ale dumneavoastra?



* Care a fost cea mai mare greseala a dumneavoastra?



* Ce ati schimba in viata dumneavoastra?



* De ce ati plecat de la ultimul loc de munca?



* Ce sperati ca vei face in urmatorii 5 - 10 ani?



* Ce salariu va asteptati sa aveti?





Intrebari neobisnuite





* De ce sunt firele electrice izolate?



* Ce as gasi la dumneavoastra in frigider?



* Aveti aer conditionat?



* Imaginati-va ca ati putea face schimb de locuri cu cineva pentru o saptamana. Acea pesoana poate fi faimoasa sau nu, poate sa fie un personaj istoric, poate fi reala sau nu. Cu cine ati schimba locurile?



* Daca extraterestrii ar ateriza in fata dumneavoastra si v-ar ofei o pozitie pe planeta lor, ce ati cere?



* Daca Hollywood-ul ar face un film despre viata dumneavoastra, cine credeti ca ar fi cel mai potrivit actor care sa joace rolul dumneavoastra?



* Daca ati mai avea doar sase luni de trait, ce ati face in acest timp?



* Daca ati avea posibilitatea sa luati masa cu un personaj istoric, care ar fi acesta?



* Daca ati fi un fel de mancare, ce ati prefera sa fiti?



Daca s-ar scrie o stire despre dumneavoastra intr-un ziar, ce titlu ar avea?
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO