Companii

Carpatcement Holding: Vom dubla capacitatile de productie de ciment

Carpatcement Holding: Vom dubla capacitatile de productie de ciment

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding: Avem un decalaj in infrastructura si in constructii in general. De exemplu, in Romania se construiesc 0,6 locuinte noi la mia de locuitori fata de 1,8 locuinte in Polonia sau 18 locuinte in Irlanda.

08.03.2007, 20:17 22

Grupul german Heidelberg Cement a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca o cifra de afaceri de 980 mil. lei (circa 278 mil. euro), in crestere cu 39%, pe toate cele trei divizii ale grupului, respectiv ciment, betoane si agregate.
Carpatcement Holding, divizia locala a grupului german, va dubla capacitatea de productie de ciment pana in 2010, pe fondul cresterii puternice a pietei de constructii si a consumului de ciment. Compania va investi anual circa 30 de milioane de euro pana in 2010, pentru a dubla capacitatile de productie din cele trei fabrici de la Bicaz, Fieni si Deva, potrivit lui Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
"Anul trecut s-a lucrat si de Revelion in fabrica de la Fieni pentru ca nu puteam face fata cererii. Vremea buna si cresterea spectaculoasa din constructii de anul trecut ne-au ajutat foarte mult, proiectele imobiliare din Bucuresti si din tara, precum si lucrarile de infrastructura rutiera au determinat cresteri ale vanzarilor de pana la 40% in vara anului 2006", afirma Rohan.
Divizia de ciment a grupului a realizat anul trecut afaceri de 781 de milioane de lei (221 mil. euro), in crestere cu circa 40% fata de anul precedent.
"Piata constructiilor va creste anual cu circa 12-15% in urmatorii cinci ani. Motoarele de crestere ale pietei vor fi inceperea lucrarilor la autostrazi, lucrarile de reabilitare a aeroporturilor, porturilor, lucrarile de modernizare a drumurilor nationale, judetene si comunale, lucrarile de locuinte si depozite, precum si proiectele de reabilitare termica a locuintelor existente", precizeaza Rohan.
El a precizat ca piata cimentului a crescut anul trecut cu 26%, ajungand la 7,7 milioane tone, iar ritmul de crestere a pietei se va mentine la 12-15% anul acesta.
"Avem un decalaj in infrastructura si in constructii in general. De exemplu, in Romania se construiesc 0,6 locuinte noi la mia de locuitori fata de 1,8 locuinte in Polonia sau 18 locuinte in Irlanda", explica Rohan.
In prezent, consumul de ciment din Romania este de 334 de kilograme pe cap de locuitor, media consumului in tarile Uniunii Europene fiind de 538 kilograme, desi in tari ca Portugalia sau Grecia nivelul consumului ajunge la circa o mie de kilograme, raportat la populatie.
"Pretul cimentului nu va depasi in acest an ritmul de crestere a inflatiei, anul trecut cresterea preturilor fiind de circa 4%", spune Rohan.
Carpatcement a investit anul trecut circa 25 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii de la Fieni, reducerea consumului de energie si actiuni de protectie a mediului in cele trei unitati de productie a cimentului detinute de companie, la Fieni, Bicaz si Deva.
Din suma totala, investitiile in protectia mediului au reprezentat cinci milioane de euro. Anul acesta, Carpatcement va investi 32 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea celor trei fabrici de ciment.
Carpatcement Holding face parte din grupul german HeidelbergCement, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii la nivel mondial.
Piata romaneasca a cimentului este controlata de trei dintre cele mai mari companii la nivel international, respectiv HeidelbergCement, Lafarge - Franta si Holcim - Elvetia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24