Companii

Castigurile fondurilor de actiuni atrag mai multi investitori

13.07.2004, 00:00 15

Cresterea preturilor actiunilor cotate de peste 70% de la inceputul anului nu a atras numai investitori la Bursa ci si mai multi investitori in fondurile mutuale cu investitii in actiuni. In urma cu un an investitorii, si asa putini, in fondurile mutuale erau atrasi mai ales de fondurile cu risc scazut, chiar daca acestea aduceau randamente mai mici. Increderea investitorilor pare sa fie pe o panta ascendenta investitorii fiind dispusi sa plaseze acum mai multi bani in fonduri cu grad mai ridicat de risc, in speranta unor castiguri mai bune.
Chiar daca nu au dimensiuni foarte mari comparativ cu valoarea totala a pietei, fondurile de actiuni au inregistrat cresteri ale valorii activului si asta nu numai datorita cresterii valorii investitiilor, dar si intrarii unor investitori noi.
Daca la inceputul anului fondul Napoca cu investitii preponderente in actiuni a ajuns de la un activ net de 22,8 miliarde de lei si 682 de investitori la un activ de 51,6 miliarde de lei si 937 de investitori.
Fondul Intercapital cu o politica de plasament asemanatoare avea un activ net de 6,9 miliarde de lei si 500 de investitori la finalul anului trecut. Fondul are in prezent un activ cu 240% mai mare (24,4 miliarde de lei) si cu 280 mai multi investitori.
Napoca a adus de la inceputul anului un castig de 35%, investitorii Intercapital au un castig de 30%, BCR Dinamic, administrat de societatea specializata a Bancii Comerciale Romane a urcat cu 25%, iar profitul investitorilor in fondul Integro, administrat de Quadrant Asset Management a fost de aproape 22%. Toate aceste fonduri au investitii semnificative in actiuni.
Administratorii fondurilor de actiuni spun ca performantele obtinute depind de evolutia Bursei, dar cu toata cresterea de pana acum raman optimisti. "Cred ca Bursa isi va continua cresterea, poate nu in acelasi ritm ca pana acum. Atata timp cat nu apar emitenti noi de actiuni, banii care intra pe piata nu se pot duce decat tot catre societatile existente," spune Ovidiu Vasincu, analist la Certinvest, societate care administreaza fondul Intercapital.
Cele mai mari ponderi in activul Intercapital apartin actiunilor SIF Oltenia, SIF Transilvania si Antibiotice Iasi, in timp ce la Napoca cele mai importante plasamente in actiuni sunt cele in titluri SIF Moldova, SIF Oltenia si Turbomecanica.
"Cresterea de pana acum se datoreaza atat evolutiei pietei cat si activitatii noastre. Evolutia pietei de actiuni este extrem de dificil de anticipat in prezent pentru ca anul acesta a fost unul atipic. Tendinte de crestere pe perioade atat de lungi nu au mai fost pe piata noastra," spune Florin Costinas, director executiv la Globinvest, societate care administreaza fondul Napoca.
Cresterea fondurilor de actiuni s-a accelarat in ultimele saptamani, datorita incasarii dividendelor de la companiile listate si a inregistrarii in portofolii a actiunilor gratuite sau a celor subscrise la un pret mai mic decat cel de pe piata. Datorita dividendelor, fondurile de actiuni mai au, cel putin pe termen scurt, potential de crestere. "Mai avem de incasat  dividende sau de inregistrat actiuni gratuite. Pana acum am incasat aproximativ jumatate din dividende," spune directorul executiv al Globinvest.
Toate fondurile cu profil monetar au avut evolutii similare, iar randamentele oferite investitorilor s-au situat la nivele similare cu depozitele bancare pe termene lungi, investitorii avand avantajul de a putea rascumpara orcand investitiile fara a pierde castigul acumulat. Castigurile oferite in primele sase luni de fondurile monetare s-au situat intre 8% si 9%, fata de o rata a inflatiei de 3,7% pe primele sase luni.



Fara bilete la ordin
Legea consolidata a pietei de capital nu mai contine prevederi in ceea ce priveste investitiile fondurilor mutuale in efecte de comert cum ar fi biletele la ordin. Pe de alta parte fondurile vor putea, in anumite limite, sa investeasca in titluri emise de alte fonduri
Biletele la ordin reprezinta de fapt credite acordate unor societati comerciale si sunt considerate drept plasamente cu un grad ridicat de risc. Castigurile sunt insa mai mari decat plasamentele in depozite bancare sau titluri de stat, iar plasamente in acest tip de instrumente faceau de multe ori diferenta de randament intre fondurile care investesc in instrumente cu venit fix. "Biletele la ordin ne aduceau randamente mai mari decat depozitele bancare sau titlurile de stat, dar cred ca disparitia acestora din portofolii va putea fi compensata de investitii in actiuni," spune Ovidiu Vasincu, analist la Certinvest.
Legislatia secundara vor clarifica limitele in care fondurile vor putea administra investitiile astfel incat unii administatori spera ca nu vor fi nevoiti sa renunte la plasamentele in efecte de comert. "Noi speram ca legislatia secundara va permite in continuare plasamentele in bilete la ordin," spune Florin Costinas, director executiv in cadrul Globinvest.
Legea anterioara care reglementa fondurile mutuale redusese nivelul maxim al efectelor de comert de la 30% la 10% in portofoliile fondurilor.
Fondurile vor mai avea voie sa investeasca in unitati ale altor fonduri. Posibilitatea fondurilor mutuale de a investi in alte fonduri va crea posibilitatea aparitiei unor "fonduri umbrela", care vor putea permite o mai buna dispersie a riscului pentru investitori sau o lichiditate mai mare a plasamentelor.Un prim pas ceea ce priveste posibilitatea administratorilor de fonduri sa faca plasamente in alte forme de investitii administrate fusese facut in urma cu mai bine de un an, cand Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a permis fondurilor sa faca plasamente in actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), societati asimilate cu fondurile inchise de investitii.
Ca si pana acum, fondurile mutuale vor putea investi in instrumente derivate, cum ar fi contracte futures sau options. Investitiile in astfel de instrumente vor permite fondurilor sa isi acopere riscurile investitiilor in actiuni sau chiar cele cu caracter monetar sau vor putea genera castiguri suplimentare pentru fondurile care vor face in vestitii cu caracter speculativ in astfel de instrumente.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO