Companii

Catalin Popa, Euroclinic: Avem si planuri de investitii greenfield, si planuri de achizitii

Catalin Popa, Euroclinic: Avem si planuri de investitii greenfield, si planuri de achizitii

Catalin Popa, CEO al Euroclinic: Numarul pacientilor straini a fost in crestere in 2007. Aproape 7% din venituri sunt asigurate de pacienti straini. Suntem in protocoale de lucru cu circa 13 asiguratori internationali.

11.01.2008, 18:02 106

Euroclinic, primul spital privat din Bucuresti, are un buget de cel putin 5 mil. euro pentru intrarea directa pe segmentul clinicilor private.
"Suntem deschisi la orice oportunitate. Avem si planuri de greenfield, avem si planuri de achizitii. Vrem sa crestem in continuare gama serviciilor medicale si sa punem accent pe ceea ce inseamna asigurarile private de sanatate", a declarat pentru ZF Catalin Popa, CEO al Euroclinic.
Popa (37 de ani) a devenit CEO la inceputul anului trecut, dupa un interimat de trei luni care a precedat retragerii lui Radu Dop din aceasta pozitie in octombrie 2006. Anterior el a ocupat, incepand cu aprilie 2005, fotoliul de chief operations officer al spitalului.
"Ne uitam la un buget de dezvoltare de la 5 milioane de euro in sus, insa este unul estimativ. In functie de oportunitatile de achizitie suma poate fi marita. Sunt fonduri ale investitorului nostru principal, grupul Eureko, care este dispus sa creasca investitia pe care deja a facut-o in Interamerican in Romania si in spitalul Euroclinic", a continuat Popa.
Spitalul are parteneriate cu 120 de centre private in tara, iar planurile de extindere se vor concretiza in zonele care nu sunt bine acoperite de aceste centre.
"Ne-ar interesa in jur de cinci centre in 2008. Vom incepe din Bucuresti si apoi vom merge intr-o strategie concentrica in imprejurul Capitalei. Vorbim de greenfield-uri care pot oricand capata si rolul de a achizitiona ceva existent", a precizat Popa.
In conditiile in care dezvoltarea economica se face din ce in ce mai simtita si in provincie, iar marile companii au deja o prezenta solida aici, si operatorii de clinic si spitale devin interesati de potentialul acestor zone.
"Piata imobiliara din Bucuresti este suprasaturata si nu mai gasesti structuri bune in care sa-ti desfasori activitatea. A devenit prea aglomerat. De asemenea la fel de important este faptul ca exista deja o structura privata bine pusa la punct", a continuat Popa.
Anul acesta, Euroclinic se va concentra pe dezvoltarea acestor servicii in paralel cu asigurarile de sanatate, in special pe partea de corporate sales. Potrivit directorului executiv al Euroclinic, pe termen scurt nu exista proiect pentru un alt spital insa acest lucru nu este exclus pe termen lung (3-5 ani).
"Planul pe 2008 este mai degraba unul pe care il avem pe partea de asigurari pentru ca vrem ca anul acesta sa dublam numarul asigurarilor de sanatate", a continuat Popa.
In prezent, la nivelul Euroclinic, 22% dintre pacienti sunt cei asigurati, nivel dublu comparativ cu 2006. Un procent important il au si pacientii straini, expatii care lucreaza pentru o perioada determinata de timp in Romania.
"Numarul pacientilor straini a fost in crestere in 2007. Aproape 7% din venituri sunt asigurari din afara tarii. Suntem in protocoale de lucru cu circa 13 asiguratori internationali", a mai spus seful Euroclinic.
Spitalul a terminat anul 2007 cu venituri de 4,6 mil. euro, in linie cu estimarile initiale, si cu peste 20.000 de pacienti unici. Pentru 2008, Euroclinic si-a bugetat venituri de 6,5 mil. euro si 30.000 de pacienti unici.
Cele mai solicitate servicii au fost cele din cadrul sectiei de obstetrica-ginecologie, urmate de cele de chirurgie generala, medicina interna, imagistica, psihiatrie, ORL si dermatologie.
"Nasterile au trecut de 600 in 2007 si sunt in continuare motorul principal al nostru", a precizat Popa.
O nastere normala costa 1.700 de euro si 2.200 de euro una prin cezariana. In cadrul spitalului lucreaza 15 medici in regim full-time, iar totalul personalului este de 160 de persoane.
"Avem planuri pentru noi angajari, iar echipa medicala probabil ca se va dubla. Vrem sa crestem echipa inainte de a da drumul la proiect (de extindere - n.red.)", a mai spus Popa. Desi in Bucuresti in acest moment sunt operationale numai doua spitale private mari, numarul acestora se asteapta sa creasca in urmatorii ani, in conditiile in care majoritatea celor care detin clinici private au anuntat planuri si pentru astfel de unitati.
"Dupa 2009 numarul spitalelor private in Bucuresti va creste. Probabil vom vedea un al treilea spital privat in 2009 sau 2010. Constructia ia ceva timp si un punct critic va deveni atunci forta de munca. Sunt institutii de sanatate private in Bucuresti care chiar daca au capacitatea tehnologica, nu au capacitatea umana pentru optimizarea posibilitatilor", este de parere Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO