Companii

CD-uri pentru diagnosticare medicala acasa

28.08.2003, 00:00 16



In cazul oricarei noi tehnologii, in mod inevitabil cineva va construi un dispozitiv ingenios si complet in afara scopului initial. Acesta este cazul unui anunt recent, potrivit caruia chimistii de la Universitatea din San Diego (California) au precizat ca au dezvoltat o metoda pentru detectarea moleculelor, folosind un CD-player conventional si o imprimanta, ceea ce ar semnifica descoperirea unei metode putin costisitoare de a observa interactiunile la nivel molecular si, prin urmare, o alternativa mai ieftina la testele de diagnosticare medicala.



Comparatia este graitoare: un echipament pentru citirea proteinelor fluorescente costa 100.000 de dolari, in timp ce un CD-player costa de-abia 25 de dolari.



"Dezvoltam o metoda de a identifica interactiunile biologice prin folosirea tehnologiei traditionale a compact disc-ului", a explicat James La Clair, care a creat aceasta tehnica, potrivit site-ului SciScoop. Com.



"Folosirea unei imprimante cu cerneala pentru atasarea moleculelor de suprafata CD-ului, dupa care identificam proteinele care adera la aceste molecule prin interactiunea cu fascicolul laser, in momentul citirii CD-ului". Cu alte cuvinte, chimistii de la Universitatea din San Diego exploateaza eroarea care apare cand se interpune ceva intre suprafata CD-ului si raza laser care urma sa decodeze informatia inscrisa.



In vederea screening-ului molecular, cercetatorii au luat un CD deja inregistrat si au crescut reactivitatea chimica a plasticului de pe suprafata de citire. Apoi, ei au atasat moleculele care urmau sa fie testate pe acele imprimantei si le-au „imprimat" pe CD. La introducerea discului in aparat, fascicolul laser detecteaza o eroare.



Pentru detectarea proteinelor sau a altor molecule mai mari dintr-o solutie cum ar fi o mostra de sange, CD-ul este lasat sa intre in contact cu solutia verificata. Anumite proteine stabilesc legaturi doar cu molecule specifice, care pot fi folosite pentru a stabili existenta unor proteine in substanta de testat. Ulterior, CD-ul este citit din nou si, in cazul in care proteinele cautate erau prezente in solutia verificata, CD-playerul va reda mai multe erori.



Cercetatorii americani au dezvoltat, de asemenea, un program informatic, in sistem de operare Linux, care compara bitii si erorile de pe disc inainte si dupa aplicarea solutiei test.



"Imaginati-va ca vreti sa detectati alfaamilaza, enzima care controleaza abilitatea dvs. de a dizolva amidonul din zaharuri. Ati putea umezi CD-ul tratat chimic cu saliva, apoi l-ati sterge si ati asculta modificarile", sustine La Clair.



Echipa intentioneaza sa dea publicitatii atat cercetarile proprii, cat si programul informatic, sub forma unei licente si ii incurajeaza pe alti cercetatori interesti sa ii contacteze pe site-ul lor web.



Cercetatorii americani sunt deschisi si fata de alte potentiale aplicatii ale acestei tehnologii, in afara laboratorului, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea unor teste medicale necostisitoare, care ar veni in sprijinul multor persoane mai ales in tarile in curs de dezvoltare.



"Teoretic, oricine are un computer cu CD ar putea efectua teste medicale acasa", sustine La Clair.



Prin publicarea libera a cercetarilor lor, specialistii americani spera ca celelalte persoane interesate isi vor adapta tehnologia intr-o varietate de moduri, elaborand noi metode de testare sau noi echipamente „medicale" necostisitoare.



Articolul mentionat va fi publicat in editia de la 21 septembrie a Journal of Organic and Biomolecular Chemistry.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO