Companii

CE Hunedoara: Producem energia cu un cost de 256,6 lei şi o vindem cu 202 lei pe MWh

CE Hunedoara: Producem energia cu un cost de 256,6 lei...

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2013, 00:05 115
Complexul Energetic Hunedoara, compania înfiinţată anul trecut prin fuziunea singurelor termocentrale care merg pe huilă din România cu minele de cărbuni viabile ale CNH, a ajuns în primele nouă luni ale anului la pierderi de 67 de milioane de lei (15 milioane de euro) în contextul în care pentru a produce un MWh de energie compania are un cost de 256,6 lei pe MWh, pe care-l vinde însă la 202 lei pe MWh.
 
Compania acuză mediul concurenţial din piaţa energiei, acolo unde firme cu costuri mari aşa cum este CE Hunedoara trebuie să se bată, în contextul unui consum în scădere, cu producători ieftini precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.
 
„Cifra de afaceri netă pentru primele nouă luni ale anului 2013 este de 584 milioane de lei (133 de milioane de euro), iar pierderea netă este de 67 milioane de lei (15 milioane de euro). Acest rezultat se explică că urmare a preţului scăzut al energiei electrice pe piaţa liberă, rezultat al dereglementării pieţei şi al scăderii consumului. Con­curenţa în cadrul pieţei de energie electrică nu este una reală având în vedere structura total diferită a producătorilor care intră în competiţie (hidro, nuclear, gaz, rege­ne­rabile). Energia pri­mară (respectiv huilă - căr­bunele) are cel mai mare cost având în vedere condiţiile de extracţie“, au declarat reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO