Companii

Ce planuri are cel mai puternic antreprenor din industria lemnului dupa a doua achizitie

Ce planuri are cel mai puternic antreprenor din industria lemnului dupa a doua achizitie
01.12.2009, 00:00 287

"Nu planuim sa facem alte achizitii. Fiind clientul nostru(Finnforest Baco Production din Comanesti - n.red.) a fost osituatie de conjunctura. Nu vom mai face si alte investitii pana cecriza politica nu trece", a afirmat Gerald Schweighofer intr-uninterviu acordat ZF.

Cea mai recenta achizitie este preluarea pachetului integral deactiuni al firmei Finnforest Baco Production, de la Wood ProductIndustry, divizia de prelucrare a lemnului din cadrul grupuluifinlandez Metsaliitto Cooperative. Valoarea tranzactiei nu a fostfacuta publica, insa, potrivit unor consultanti intrebati de ZF, arfi vorba de o suma de sub 10 mil. euro. Prima achizitie s-a parafatin decembrie anul trecut, insa a fost finalizata in 2009.Austriecii au preluat fosta fabrica IKEA de la Siret. Amandouafabricile achizitionate se numarau printre clientii HolzindustrieSchweighofer.

Dece a incheiat aceasta tranzactie

"A fost vorba de o decizie a proprietarilor finlandezi de avinde, si fiind unul din principalii nostri furnizori am decis sacumparam. Negocierile au inceput acum cateva luni si nu am folositadviseri externi. Am achizitionat 100% din actiuni", a spusSchweighofer.

Pe de alta parte, Metsaliitto a anuntat ca de partea lor aactionat Raiffeisen Investment AG din Viena ca si adviser.

Tranzactia este pe masa Consiliului Concurentei pentru aprobare,iar la momentul finalizarii noua companie va purta numele deHolzindustrie Schweighofer Baco. Capacitatea totala anuala deproductie a acestei fabrici este de 80.000 de metri cubi de placide panel.

Firma Finnforest a fost infiintata in 1999 de catre o divizie agrupului finlandez Metsaliitto care a preluat terenul si o partedin fosta structura a combinatului de prelucrare a lemnului ComprelComanesti, care fusese inchis. Mare parte din productia Finnforestmerge in prezent la export in principal in state precum Germania,Italia, Franta, Grecia. Placile produse de Finnforest sunt folositein industria de constructii si in cea de mobila. Materia primapentru aceasta fabrica, respectiv cheresteaua de rasinoase, va fifurnizata de celelalte fabrici pe care Holzindustrie le are.

"Vom finanta achizitia din cash flow. Estimez ca anul viitorvanzarile fabricii de la Bacau vor trece de 20 mil. euro.Aproximativ 90% din productie va merge la export in principal inEuropa. La celelalte fabrici exportam 85% din productie,principalii clienti fiind cei din Asia", a continuatSchweighofer.

In ceea ce priveste prima achizitie, cea de la Siret, omul deafaceri spunea la inceputul anului ca au fost trei motive pentrucare a decis sa semneze preluarea: locatia, in conditiile in carefabrica se afla aproape de unitatea pe care Schweighofer o are laRadauti, utilajele deja existente la fabrica si forta de munca cese putea gasi cu usurina in judet. Nici in acest caz el nu a doritsa precizeze valoarea tranzactiei.

A stopat alte investitii

Austriacul a investit circa 250-300 mil. euro pana acum pe piatalocala si detine alaturi de cele doua achizitii fabrici deprelucrare a lemnului la Sebes si Radauti, 11.000 de hectare depadure in mai multe judete din tara, un hotel de 100 de camere inRadauti si mai multe investitii in energie regenerabila. Grupul,care cuprinde si o ferma agricola in Botosani, are in prezent 1.450de angajati, dar cu integrarea Finnforest ajunge la peste 2.000 deoameni.

Gerald Schweighofer mai detine prin intermediul fabricilor 50 dehectare de teren la Radauti si 20 de hectare la Bacau.

Fabricile din Romania vor avea anul acesta o cifra de afaceri de250-300 mil. euro, in crestere fata de anul 2008.

Cresterea in acest an va veni in primul rand din crestereacapacitatii de productie a companiei, prin inceperea activitatii lafabrica din Siret, care a devenit profitabila din august, la saseluni de la inaugurare, dar si prin faptul ca acesta va fi primul ande functionare integrala a fabricii de la Radauti.

Chiar daca la nivelul intregului grup va fi o crestere, fabricade la Sebes, prima inaugurata din Romania, are afaceri mai mici inacest an in conditiile scaderii preturilor cu 20-25% comparativ cuperioada de varf.

Negociaza tot timpul pretul

"Avem in fiecare zi discutii cu clientii despre preturi", afirmaomul de afaceri.

Anul acesta, cererea de produse din lemn a scazut pe piatalocala, grupul austriac fiind cel mai important furnizor de produsedin lemn pentru operatorii de bricolaj. Printre clientii dinRomania se numara companii precum IBL, Holver, BauMax sauHornbach.

Austriecii sunt unul dintre cei mai mari clieni ai CFR, companiecu care au reinnoit recent contractul de transport feroviar care seridica la circa 10 milioane de euro pe an. Omul de afaceri spunearecent ca la nivelul fabricilor din grup se lucreaza sapte zile pesaptamana si continua sa faca angajari.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firmaHolzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut ocifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in2008. Compania este unul dintre principalii jucatori din industriade prelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companiiprecum Kronospan sau Egger.

Acestea trei ruleaza afaceri de circa jumatate de miliard deeuro, dupa investitii de sute de milioane de euro. Cea mai recentainvestitie este cea a grupului Kronospan care a anuntat ca afinalizat o fabrica de 200 mil. euro de placi din lemn pentruconstructii situata pe un teren de 46 ha din Brasov.

Imperiul austriacului Schweighofer

Fabrica din Sebes

  • a fost infiintata in 2003;
  • a necesitat investitii de 100 mil. euro
  • in cadrul unitatii lucreaza circa 600 de oameni;
  • se intinde pe o suprafata de 35 de hectare;
  • foloseste 95% lemn din Romania si restul din Slovacia;
  • livreaza 25% din productie in Romania, iar restul la export(Asia, Orientul Mijlociu si Apropiat si Europa).

Fabrica din Radauti

  • a fost infiintata in 2008;
  • a necesitat investitii de 115 mil. euro;
  • in cadrul unitatii lucreaza 600 de oameni
  • se intinde pe o suprafata de 50 de hectare;
  • foloseste 80% lemn din Romania, iar restul din Ucraina;
  • livreaza 15% din productie in Romania si restul la export(Asia, Orientul Mijlociu si Apropiat si Europa).

Fabrica din Siret

  • a fost infiintata in 1990 de Swedwood (divizia de productie aIKEA);
  • a fost achizitionata in 2008;
  • in cadrul unitatii lucreaza 200 de oameni;
  • se intinde pe o suprafata de 5 hectare.

Fabrica Finnforest Baco Production din Comanesti (in viitorHolzindustrie Schweighofer Baco)

  • a fost infiintata in 1999 de catre o divizie a grupuluifinlandez Metsaliitto Cooperative;
  • in cadrul unitatii lucreaza 450 de oameni;
  • se intinde pe o suprafata de 20 de hectare;
  • anul viitor vanzarile vor trece de 20 mil. euro;
  • aproximativ 90% din productie merge la export.

sursa: site-ul companiei si dateZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO