Companii

Ce planuri are Henkel pe piaţa locală în pragul finalizării unei fabrici de 12 mil. € în judeţul Neamţ

Fabrica din Roznov majorează cu aproape 40% capacitatea de producţie de materiale de construcţii a Henkel în România

Fabrica din Roznov majorează cu aproape 40% capacitatea de producţie de materiale de construcţii a Henkel în România

Autor: Andreea Neferu

28.03.2013, 00:05 1893

Nemţii de la Henkel se pre­gă­tesc să deschidă prima fa­brică importantă de ade­zivi din zona Moldovei, toc­mai în judeţul Neamţ, în loca­litateta Roznov, într-o perioadă în care in­ves­tiţiile în industria materialelor de con­strucţii au pierdut din elan, iar cei mai mulţi jucători se luptă cu cererea în scă­dere şi cu un şir lung de insolvenţe şi fa­li­mente, scrie revista Business Construct, care apare astăzi alături de ZF.

"Dacă nu obţineam finanţarea euro­peană, nu mai realizam investiţia", spune Andrei Dumitrescu, direc­torul de marketing şi de vânzări al diviziei de ade­zivi a Henkel, arătând că şi giganţii din business îşi caută sus­ţi­nerea, fie ea finan­ciară sau nonfinan­ciară, nu numai la com­pa­nia-ma­mă, ci şi în facilităţile puse la dispo­ziţie de Uniunea Euro­peană. Pe de altă parte, tot el re­cunoaşte că noua fa­brică va reduce din presiunea de pe unităţile de pro­ducţie ale Henkel din Pan­telimon şi Câm­pia Turzii, care, oarecum atipic pentru această piaţă, au lucrat la supra­ca­pacitate în ultimul an, când vânzările de mate­riale de construcţii ale com­paniei au atins în lei nivelul din perioada de boom.

Noua fa­brică a ger­manilor are deja impact direct asupra comunităţii locale din Roznov. În­ce­pând cu luna fe­brua­rie, de mai multe ori pe săp­tă­mâ­nă, Geor­ge par­curge cei aproape 15 ki­lometri din­tre co­muna Cos­tişa către ora­şul Roz­nov pen­tru a ajunge la noul său loc de muncă. De la sfârşitul lunii aprilie, când va începe oficial producţia la noua fabrică de adezivi a grupului Henkel, nemţeanul va face naveta în fiecare dimineaţă lucră­toare. "Acum, cu vremea asta, ne strângem câţiva băieţi şi venim cu o maşină, dar din primăvară încolo venim şi cu bicicleta, nu e asta o problemă. De muncă să fie", spune George, un bărbat trecut uşor de 30 de ani care va face parte din echipa de 70 de oameni care ar putea produce circa 200.000 de tone de adezivi sub brandul Ceresit în fabrica din Roznov, atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

Pe panoul de la intrarea în fabrică scrie că investiţia în capacitatea de pro­duc­ţie a nemţilor s-a ridicat la 48 de mi­lioane de lei (aproape 12 milioane de euro), buget acoperit din fon­durile Henkel, dar şi de la Uniunea Europeană, care a contribuit cu 2,5 milioane de euro, în timp ce Guvernul Ro­mâniei a alocat aproape 400.000 de euro pentru proiectul grupului german, în cadrul unui program de susţinere a re­giu­nilor mai puţin dezvoltate din Ro­mânia.

Fabrica de la Roznov a fost construită pe un teren de 36.000 de metri pătraţi şi loturile din jur permit o eventuală extin­dere viitoare.

Această fabrică majorează cu aproape 40% capacitatea de producţie de materiale de construcţii a Henkel în România, până la 700.000 de tone pe an, în condiţiile în care primele două fabrici de adezivi şi de materiale de construcţii ale grupului, din Pantelimon şi Câmpia Turzii, pot livra până la 500.000 de tone pe an.

Noua unitate de producţie îi va ajuta pe nemţi să-şi dubleze ponderea expor­tu­rilor în cifra de afaceri, astfel că dacă anul trecut livrările în străinătate au generat aproximativ 2-3% din rulaj, în 2013 acestea ar urma să ajungă la 5% din business.

Cine a mai construit fabrici în criză

  • Xella Ro, divizia locală a grupului german Xella, a finalizat în 2009 o fabrică de BCA in localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în care a investit 32 de milioane de euro.
  • Producătorul de cărămizi Cemacon a finalizat în 2010 o investiţie de 28 de milioane de euro într-o fabrică la Recea, o localitate aflată lângă Zalău.
  • Producătorul de materiale de construcţii Baumit România a finalizat în 2010 o investiţie de 20 mil. euro în construirea unei fabrici de mortare uscate la Bolintin Deal, judeţul Giurgiu.
  • Producătorul de pavele, borduri şi rigole Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, a construit pe timp de criză patru fabrici, în care a investit, cumulat, circa 13 milioane de euro.
  • AdePlast, firmă controlată de Marcel Bărbuţ, a fost unul dintre cei mai activi investitori în noi linii de producţie în perioada de criză. Compania va finaliza curând o fabrică de mortare de 10 mil. euro la Roman.
  • Knauf Gips, divizia locală cu activităţi pe piaţa de gips-carton şi de ipsos a grupului german Knauf, a deschis anul trecut prima sa fabrică pe piaţa locală, la Aghireşu, în judeţul Cluj, unde produce ipsosuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO