Companii

Ce urmeaza pe piata tigaretelor dupa scumpiri de 50%

06.01.2010, 23:16 46

Producatorii de tigarete, cea mai mare piata de bunuri de largconsum, estimata la 2,4 mld. euro, vad o contractie a vanzarilor cu10-15% in acest an din cauza cresterii preturilor si spun ca se voraccentua scaderile de vanzari in volum si pierderile la bugetul destat generate de contrabanda.

Cel mai vandut brand de tigari de pe piata, Kent (detinut deBritish American Tobacco), are acum un pret de circa 10 lei la raft(2,38 euro), cu 50% mai mare fata de pretul din ianuarie 2009,cresterea fiind generata de majorarea accizei la tutun si dedeprecierea leului fata de euro din ultimul an. Spre comparatie, unpachet de tigari costa in jur de 5 euro in Franta, Germania sauItalia, 3 euro in Ungaria, in timp ce in Anglia sau Canada ajungechiar si la 7 euro.

"In 2009, volumele legale au scazut in medie cu 13-14% fata de2008. Trendul se va accentua in acest an: piata legala va continuasa scada, iar contrabanda sa creasca", anticipeaza Gilda Lazar,corporate affairs manager al companiei JTI Romania.

Piata locala de profil este estimata la 2,4 miliarde de euro lanivelul anului 2008 si este dominata de trei companii de talieinternationala, British American Tobacco, Philip Morris si JTI,care realizeaza peste 90% din vanzarile totale din Romania.

Vor urma alte scumpiri ale tigarilor in2010?

"Intr-adevar, Codul fiscal nu mai prevede alte cresteri deacciza la tutun anul acesta, iar cursul la care se plateste accizava ramane acelasi. Cu toate acestea, nu trebuie neglijate evolutiacursului de schimb si a inflatiei, deoarece frunzele de tutun suntdin ce in ce mai scumpe si provin in mare parte din afara UE", aspus Gilda Lazar.

In medie, 80% din banii cheltuiti de consumatori pe tigari seduc la stat sub forma de accize si taxe (inclusiv TVA).Producatorii spun ca vanzarile la negru au reprezentat in 2009 unsfert din piata si ca pierderile la bugetul de stat generate decontrabanda de tigarete se vor accentua in acest an.

"In volum piata ilicita a reprezentat 8,5 miliarde de tigaretein 2009 si a produs o pierdere de accize de peste 500 de milioanede euro la bugetul de stat. In conditiile actuale estimam ca in2010 piata ilicita va ajunge la 30% din consumul total, producand opierdere la bugetul de stat de aproape 1 miliard de euro", aprognozat Adrian Popa, directorul Corporate & RegulatoryAffairs al British American Tobacco Romania.

In Romania, cel mai ieftin pachet de tigarete vandut deproducatorii locali este Carpati, cu un pret de circa doi euro.

"Cresterea accizei la tigarete in ultimul an a fost una practicfara precedent in Romania si astfel s-a ajuns la un nivel deaccizare superior celui impus de conditiile de aderare la UE inanul 2003. Experienta altor tari europene ne-a aratat ca o crestereatat de semnificativa intr-un timp scurt a dus la o explozie acomertului ilicit", a spus Andrei Vasilescu, Corporate AffairsDirector la Philip Morris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO