Companii

Cea mai mare pierdere din România: 334 mil. €

Cea mai mare pierdere din România: 334 mil. €
08.07.2010, 23:50 295

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinut demiliardarul indian Lakshmi Mittal, a atins anul trecut un recordgreu de egalat de către orice companie românească, respectiv opierdere de 334 mil. euro (1,4 mld. lei), reprezentând 40% dinafacerile aferente aceluiaşi an, de 845,7 mil. euro (3,58 mld lei.euro). Rezultatul a fost determinat de scăderea cu peste 50% aafacerilor combinatului, în condiţiile în care vânzările de oţel lanivel mondial au scăzut puternic din cauza crizei, iar preţuloţelului s-a prăbuşit. Compania exportă cea mai mare parte dinproducţie.
Pierderile de anul trecut ale combinatului siderurgic sunt cele maimari consemnate în istorie de o companie autohtonă, depăşind chiarrezultatele de dinainte de privatizare, când avea pierderi de 1mil. dolari pe zi şi era considerat o gaură neagră a economiei.Nici încercarea lui Mittal de a reduce costurile prin concedierea apeste 4.000 de angajaţi nu l-a salvat de pierderi. "Pierderile nuar trebui să mire pe nimeni pentru că la Galaţi este un fluxcontinuu şi este sau nu producţie, cuptoarele sunt calde şi oameniiîn unitate, iar din această cauză costurile sunt mari. Cândlucrurile merg bine însă combinatul face profit de 400-500 demilioane de dolari pe an", a explicat Petru Ianc, director înMinisterul Economiei.
Conducerea de la Galaţi, reprezentată de francezul Thierry le Gall,nu a comentat rezultatele.
În 2008, când piaţa oţelului era încă aproape de vârf, afacerilecombinatului de la Galaţi s-au apropiat de 2 mld. euro, iarcompania avea profit de 165 mil. euro.
Rezultatele din 2009 ale celor mai mari companii româneşti, careindică scăderi puternice ale afacerilor şi profiturilor, arată câtde dură este recesiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO