Companii

Cel mai mare importator auto se intoarce la vanzarile din 2005

Cel mai mare importator auto se intoarce la vanzarile din 2005
19.07.2009, 19:21 20

Cifra de afaceri a Porsche Holding a inregistrat un declin de 4,5% pe piata locala in anul fiscal 2008-2009 care s-a incheiat la 31 martie, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al grupului austriac, la 1,36 mld. euro.
Acest rezultat include vanzarile importatorului celor sase marci ale grupului VW-Audi si Porsche, divizia de retail alcatuita din cinci dealeri, divizia financiara Porsche Bank, Porsche Leasing, precum si cea de leasing operational Porsche Mobility. Potrivit estimarilor ZF, in 2008 afacerile importatorului Porsche Romania au fost de putin peste un miliard de euro, valoare similara cu cea realizata in 2007.
In ciuda scaderilor, afacerile de pe piata locala ale Porsche Holding s-au mentinut pe locul trei, din totalul celor zece tari in care austriecii sunt prezenti. Primele doua locuri sunt ocupate de Austria si Franta, cu afaceri de 4,5 mld. euro respectiv 3,3 mld. euro, in timp ce pe locurile patru si cinci se afla Ungaria si Olanda, cu afaceri de 975 mil. euro, respectiv 531 mil. euro.

Discounturi pentru a atrge clienti
Potrivit estimarilor ZF, cifra de afaceri a Porsche Romania generata numai de vanzarea de autovehicule in prima jumatate a anului a fost de aproximativ 200 de milioane de euro, in scadere cu peste 60%, declin mai puternic decat in cazul vanzarilor de masini datorita campaniilor de discounturi precum si cresterii ponderii masinilor cu motoare pe benzina si a versiunilor de baza, care au un pret mai mic. Astfel, afacerile Porsche Romania din acest an s-ar putea situa intre 500 si 600 mil. euro, atat din vanzarile de masini, cat si aftersales, fiind primul jucator din "Clubul Miliardarilor" ale carui afaceri scad sub pragul de 1 miliard de euro, potrivit calculelor ZF.
Reprezentantii Porsche nu au oferit comentarii pe marginea acestui subiect.
Codrut Pascu, managing partner al companiei de consultanta Roland Berger Strategy Consultants Romania, declara anterior pentru ZF ca anul acesta numarul companiilor cu afaceri de peste un miliard de euro s-ar putea reduce la 11-12 jucatori, fata de 14 companii anul trecut, avand in vedere faptul ca printre "miliardari" se afla firme din sectoare afectate de criza precum cele din sectorul auto.

Skoda pierde teren
La nivelul primelor sase luni din acest an vanzarile Porsche Romania au inregistrat un declin de aproape 57%, la 12.325 de autovehicule, in contexul in care piata auto a inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 55%, la aproximativ 79.000 de unitati.
In cazul dealerilor Porsche Inter Auto pretul mediu al autoturismelor comercializate a scazut de la 19.000 de euro in 2008 la aproximativ 17.000 de euro in prezent si oficialii companiei se asteapta ca acest declin sa se accentueze pana la 15-16.000 de euro in a doua jumatate a anului.
"Declinul pretului mediu al masinilor ar fi fost mai puternic daca pe stoc nu s-ar fi regasit modele mai scumpe", a spus Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO