Companii

Cel mai puternic antreprenor din industria lemnului opreste investitiile "pana la stabilizarea situatiei politice"

Cel mai puternic antreprenor din industria lemnului opreste investitiile "pana la stabilizarea situatiei politice"

Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie: Exportam in 50 de tari, iar Japonia este principala noastra piata. In Statele Unite piata a scazut cu 80%, dar am incercat sa ne orientam mai mult catre Asia, in tari precum Coreea, China, Irak, Iran, dar si spre nordul Africii.

14.10.2009, 23:28 340

"Planuim sa nu mai investim in Romania pana nu se stabilizeazasituatia politica. Situatia din ultimul an ridica probleme majoremediului de afaceri. Acum nimeni nu mai are timp pentruinvestitori. Nu poti stabili o intalnire cu ei sa te ajute sastabilizezi problemele. Toata lumea este in campanie electorala", adeclarat pentru ZF Schweighofer, proprietarul grupuluiHolzindustrie.

Austriacul detine in Romania trei fabrici de prelucrare alemnului la Sebes, Radauti si Siret, 11.000 de hectare de padure inmai multe judete din tara, un hotel de 100 de camere in Radauti simai multe investitii in energie regenerabila.

Continua sa angajeze pentru fabrici

"In Romania este in vigoare Legea 220 din 2008, prin care seacorda trei certificate verzi pentru fiecare megawatt ora energieelectrica produs din biomasa (partea biodegradabila a produselor,deseurilor si reziduurilor din agricultura - n.red.), iar in prezent se acorda un singurcertificat verde. Am fost informati ca vor exista sesiuni dedepunere a proiectelor pentru accesarea de fonduri necesareconstruirii drumurilor forestiere si pana in prezent nu s-aconcretizat nimic. Ni s-a promis ca vom putea face ocol silvicpentru a ne administra singuri padurile si nu putem. Nu ne maiintereseaza sa cumparam paduri in Romania acum", spune austriacul,care apreciaza ca scumpirea finantarilor pe piata locala ridica, deasemenea, semne de intrebare investitorilor.

In ciuda nemultumirilor prezentate si a crizei financiare care aafectat si industria lemnului si a mobilei, Schweighofer spune cava face profit in acest an si va inregistra crestere in dreptulcifrei de afaceri.

"Si industria noastra este puternic afectata de criza, darcontinuam sa lucram sapte zile pe saptamana la fabricile din Sebessi Radauti si continuam sa facem angajari. Am inceput in acest ansi activitatea la fabrica de la Siret (cumparata la inceputulanului de la IKEA - n.red), unde avem acum 100 de angajati si vommai recruta 50 de oameni pana la sfarsitul anului pentru schimbultrei", spune austriacul.

Grupul, care cuprinde si o ferma agricola in Botosani, are inprezent 1.450 de angajati si ar urma sa ajunga la 1.500 de oamenipana la sfarsitul acestui an.

Orientare spre Asia

Schweighofer a resimtit caderea pietelor imobiliare din StateleUnite si Romania, dar s-a concentrat mai mult pe piete asiatice,mai putin afectate de criza financiara.

"Suntem extrem de flexibili, exportam in 50 de tari, iar Japoniaeste principala noastra piata. Piata constructiei de locuinte ascazut acolo cu 30% dar putem oferi produse mai bune decatcompetitorii din Canada si Rusia. In Statele Unite piata a scazutcu 80%, dar am incercat sa ne orientam mai mult catre Asia, in tariprecum Coreea, China, Irak, Iran, dar si spre nordul Africii",spune seful Holzindustrie.

Cresterea in acest an va veni in primul rand din crestereacapacitatii de productie a companiei, prin inceperea activitatii lafabrica din Siret, care a devenit profitabila din luna august, lasase luni de la inaugurare, dar si prin faptul ca acesta va fiprimul an de functionare integrala a fabricii de la Radauti.

"Preturile au scazut cu 20-25% fata de varf, iar cifra deafaceri a fabricii din Sebes (prima de pe piata a grupuluiaustriac, inaugurata in 2003- n.red.) a scazut din acest motiv, darper total vom inregistra o crestere datorita noilor fabrici."

Schweighofer spune ca cererea de produse din lemn a scazut si pepiata locala, unde grupul austriac este cel mai important furnizorde produse lemnoase pentru operatorii de bricolaj.

"Principalii nostri clienti din Romania sunt FinnforestComanesti, IBL, Holver, BauMax sau Hornbach, dar avem contracte sicu companii de talie mai mica", spune Schweighofer.

In acelasi timp, austriecii sunt unul dintre cei mai mariclienti ai CFR, companie cu care au reinnoit recent contractul detransport feroviar care se ridica la circa 10 milioane de euro pean.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firmaHolzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut ocifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in2008. Compania este unul dintre principalii jucatori din industriade prelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companiiprecum Kronospan sau Egger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO