Companii

CEO Orange: Moldova, următoarea ţintă pentru investiţiile în reţea

CEO Orange: Moldova, următoarea ţintă pentru investiţiile în reţea

În acest an Orange România are un buget de investiţii de peste 110 mil. euro, a declarat Jean-FranÇois Fallacher, directorul executiv al operatorului

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

07.10.2011, 00:07 550

Orange, numărul unu pe piaţa locală de comunicaţii mobile, va oferi anul viitor la nivelul întregii ţări servicii de internet mobil 3G la viteze de descărcare a datelor de 14,4 Mbps, ca parte a unui pogram de investiţii cu un buget de 500-600 mil. euro până în anul 2015, a declarat într-o conferinţă de presă Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al operatorului.

De asemenea, în oraşele mai mari compania oferă viteze şi mai mari, un exemplu fiind Bucureşti, unde începând de joi clienţii pot accesa viteze de descărcare a datelor de până la 43,2 Mbps şi de 5,76 Mbps la încărcarea datelor.

"Este cea mai mare viteză care se poate obţine de la o reţea 3G", a punctat Fallacher. Cu această lansare, Orange devine operatorul care oferă cel mai rapid net mobil de pe piaţă.

Executivul Orange a adăugat că în Bucureşti compania a investit masiv şi în îmbunătăţirea acoperirii în interiorul clădirilor, dar şi în reţeaua de la metrou. "Practic toate echipamentele de la metrou au fost schimbate, iar viteza de download a crescut la 21,6 Mbps", au spus oficialii Orange.

Ca parte a unui plan de investiţii cu un buget de 110 mil. euro în 2011 şi de 500-600 mil. euro până în anul 2015, Orange a investit şi în extinderea acoperirii şi mărirea vitezei de acces la internet în mai multe regiuni din ţară, a declarat Jean-Francois Fallacher.

Proiectul de extindere a reţelei este coordonat de Mădă­lina Suceveanu, directorul tehnic al com­paniei. Ea este prima femeie din grupul France Telecom care a fost numită director tehnic.

Ca parte a planului, la care au fost utilizate echipamente furnizate de companiile Alcatel Lucent (Fran­ţa) şi Huawei (China), compania a mărit viteza de acces la internet în Transilvania la 14,4 Mbps, upgrade care va fi realizat la niveul întregii ţări până la jumătatea anului 2012.

Mărirea vitezei de acces la serviciile de internet mobil nu este importantă doar pentru consumatori, ci şi pentru companii. "Din ce în ce mai mulţi angajaţi folosesc pe teren echipamente care le asigură acces la sistemele IT ale companiei", astfel că viteza este un element critic, a spus Fallacher.

Şeful Orange a adăugat că reţeaua răspunde astfel şi creşterii interesului utilizatorilor pentru telefoanele inteligente (smartphone-uri). "În acest moment avem în reţea peste 500.000 de smartphone-uri active, de două ori mai multe decât în anul precedent." Fallacher a precizat pentru ZF că din cele peste o jumătate de milion de gadgeturi conectate la serviciile de date ale Orange aproximativ 150.000 sunt echipamente Apple. Cifrele nu reprezintă vânzările de echipamente Orange, ci numărul de echipamente active în reţeaua companiei.

Pentru a avea acces la serviciul de net cu viteze de 43,2 Mbps utilizatorii trebuie să fie în aria de acoperire a reţelei şi să folosească un modem compatibil.

Noul serviciu este disponibil prin intermediul a două abonamente - Colibri 15 şi Colibri 25, al căror tarif este 15 euro/lună, respectiv 25 euro/lună.

Potrivit datelor Orange, pentru un abonament Colibri 25 încheiat pentru o perioadă de 24 luni, costul modemului Huawei E 372, compatibil cu 43,2 Mbps, este disponibil la preţuri începând cu 1 euro.

Ce a spus şeful Orange

  • Vânzările din vară au fost mai bune, iar pe piaţă se simt unele semne de îmbunătăţire. Prognozele pentru ultimul trimestru rămân însă precaute.

  • În reţeaua Orange sunt peste 500.000 de smartphone-uri active, dublu faţă de anul precedent. Aproximativ 150.000 de gadgeturi Apple sunt utilizate în reţeaua de date Orange (nu toate au fost vândute de Orange).

  • Orange va investi 500-600 mil. euro în România, în mare parte în reţea. La jumătatea anului viitor Orange va oferi la nivel naţional net mobil la 14,4 Mbps, dar va extinde şi numărul localităţilor în care oferă net la 21,6 Mbps sau 43,2 Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO