Companii

CEZ a început lucrările la Cogealac. Este un risc asumat

Jan Veskrna, directorul general executiv al CEZ România

Jan Veskrna, directorul general executiv al CEZ România

30.06.2010, 23:28 51

Cehii de la grupul energetic ceh CEZ au demarat lucrările şi laparcul eolian de la Cogealac - Dobrogea, cu o întârziere de treiluni, după ce au finalizat instalarea a 115 turbine eoliene înparcul de la Fântânele.

În total, investiţia din cele două comune dobrogene se va ridicala 1,1 miliarde de euro, la finalul lucrărilor urmând să fiemontate în total 240 de turbine eoliene cu o capacitate instalatăde 600 MW, aproape cât un reactor nuclear al centralei de laCernavodă.

Motivul întârzierii lucrărilor de la Cogealac este o problemă deavizare pe care cehii o au cu primăria comunei. Astfel,investitorii au nevoie de un aviz pentru consolidarea drumurilor învederea obţinerii autorizaţiei de construire, primăria refuzând săemită acest document.

"Lucrările trebuia să înceapă în luna aprilie. În acest momentsuntem în proces cu primăria, proces pe care credem că-l vomcâştiga. În acest context ne asumăm un risc şi am dat drumul lalucrări pentru că fiecare lună de întârziere ne costă", a declaratJan Veskrna, directorul general executiv al CEZ România.

Gazul este o afacere promiţătoare

Dincolo de proiectul eolian de 1,1 miliarde de euro pe carecehii îl fac la Fântânele şi Cogealac, CEZ mai are în planconstruirea unei centrale pe gaze de 400 MW la Galaţi înparteneriat cu statul român reprezentat prin Termoelectrica. Deşimemorandumul de înţelegere dintre cele două părti a fost semnat în2008, investitia de 400 de milioane de euro întârzie să seconcretizeze din cauza unor neânţelegeri privind ponderea pe carefiecare acţionar ar trebui s-o aibă în acţionariat.

"La sfârşitul acestei săpatămâni vom avea negocieri cuMinisterul Economiei, cu ministrul Videanu, şi cu cei de laTermoelectrica pentru a vedea dacă mergem sau nu mai departe cuacest proiect. Vom discuta şi de modul în care se vor împărţipachetele de acţiuni între parteneri. Îmi doresc să realizăm acestproiect pentru că este clar că producerea de energie din gaze esteo afacere de viitor", a mai spus Veskrna.

Potrivit CEZ, valoarea activelor cu care Termoelectrica doreştesă contribuie la acest proiect nu acoperă pachetul de 49% pe carestatul şi-l dorea în centrala de la Galaţi.

Pe lista discuţiilor cu Ministerul Economiei se va afla şiproblema datoriilor CFR.

"În acest moment datoriile CFR către noi se ridică la 215milioane de lei, aproape cât două treimi din profitul nostruoperaţional. Aceşti bani ar fi putut fi investiţi. Investitoriistrăini din România nu pot fi sponsorii continuării acesteiprobleme", a mai spus Veskrna, care a mai precizat că şi-ar doriînfiinţarea unui grup de lucru interministerial, format dinMinisterul Finanţelor, al Transporturilor şi al Economiei pentrusoluţionarea acestei probleme care afectează activitatea tuturormarilor furnizori de energie electrică din România.

Reactoarele 3 şi 4, îngheţate, dar numoarte

În ceea ce priveşte proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4ale centralei nucleare de la Cernavodă, proiect evaluat la 4miliarde de euro, negocierile sunt blocate în contextul în carestatul român încă nu s-a decis cu ce participaţie va rămâne după cea anunţat că nu-şi poate permite susţinerea financiară a pachetuluide 51% pe care îl are în prezent.

"Proiectul este îngheţat, nu mort. Nu avem niciun semn dinpartea statului român", a mai precizat Veskrna.

Este corectă creşterea TVA?

Legat de decizia Guvernului de a creşte TVA-ul de la 19% la 24%ca urmare a respingerii de către Curtea Constituţională a măsuriide reducere a pensiilor cu 15%, Veskrna spune că speră doar casocotelile autorităţilor locale să fie corecte. "Sper doar că aucalculat bine. A creşte TVA-ul este ca şi cum ai scoatecombustibilul dintr-o maşină. O faci mai uşoară, dar poţi să rămâiîn drum dacă scoţi prea mult".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO