Companii

CEZ si-a bugetat investitii de peste 500 mil. euro

13.05.2009, 13:45 25

Grupul energetic ceh CEZ spune ca are planificate pentru anul acesta investitii de 14,2 miliarde de coroane cehe (530 de milioane de euro) pentru proiectul eolian de 600 MW pe care il va realiza in Romania, in zona Dobrogea.

Practic, aceasta suma reprezinta circa jumatate din valoarea totala a investitiei anuntate de CEZ pentru parcul eolian care va fi localizat in doua comune, Fantanele, respectiv Cogealac, fondurile totale necesare pentru finalizarea constructiei fiind de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
"In Romania un vast proiect eolian este in curs de desfasurare. In primul trimestru al anului au fost investite 0,5 miliarde de coroane cehe (18,6 milioane de euro), dintr-un total de 14,2 miliarde de coroane cehe (530 de milioane de euro) planificate pentru 2009", spun reprezentantii CEZ in raportul pe primul trimestru al grupului.
Potrivit celor mai recente informatii, CEZ se afla in discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru obtinerea unei linii de finantare care ar putea acoperi pana la 50% din valoarea proiectului, adica peste 500 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor BEI, negocierile se poarta atat cu CEZ Romania, cat si cu CEZ Praga, iar pana la sfarsitul acestui an discutiile s-ar putea finaliza. Totodata, din schema de finantare ar putea face parte si banci comerciale.
 
Scadere de 3% pe consumatorii finali
CEZ a preluat proiectul eolian din Dobrogea anul trecut, intr-o tranzactie de circa 300 de milioane de euro de la dezvoltatorii de parcuri eoliene Continental Wind Partners. Potrivit reprezentantilor CEZ, prima turbina a parcului eolian ar putea fi instalata pana la sfarsitul acestei luni.
CEZ detine pe piata locala fosta filiala de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Oltenia, obtinuta printr-un proces de privatizare in anul 2005. Potrivit raportului trimestrial al grupului, in primele trei luni ale acestui an au fost investite in reteaua de distributie 300 de milioane de coroane cehe (11,2 milioane de euro).
"Companiile din Bulgaria si Romania au distribuit in total 4,6 TWh de energie electrica catre consumatorii finali, in scadere cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Bulgaria, volumele distribuite au crescut cu 0,1 TWh (4,9%), in timp ce in Romania acestea au scazut cu 0,3 TWh (12,3%)", se mai precizeaza in raportul CEZ. Totodata, pe partea de furnizare de energie electrica vanzarile din Bulgaria au crescut cu 5,7%, in timp ce vanzarile din Romania au scazut usor, cu 0,6%.
 
Profit operational in crestere
Profitul operational (EBITDA) obtinut de grupul ceh CEZ pe pietele din Europa de Sud-Est a crescut in primul trimestru cu 9%, la 1,1 miliarde coroane cehe (41 milioane euro), ca urmare a reducerii provizioanelor si alocarilor pentru acoperirea devalorizarii creantelor CFR.
"EBITDA a inregistrat o crestere de 100 milioane coroane (+9%), generata in particular de reducerea provizioanelor si alocarilor create pentru devalorizarea creantelor de la operatorul national de cai ferate din Romania", se mai arata in raportul trimestrial al CEZ. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, creantele CFR la CEZ Romania se ridicau, la finele lunii iunie a anului trecut, la 172 milioane lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO