Companii

CFR Marfa vrea 40 de locomotive Diesel

29.07.2003, 00:00 37

SNTFM CFR Marfa intentioneaza sa cumpere 40 de locomotive noi Diesel printr-o licitatie internationala organizata la Bursa Romana de Marfuri pentru a-si moderniza parcul din dotare, valoarea comenzii fiind estimata la cel putin 80 mil. euro.
Compania nu a mai cumparat o locomotiva noua Diesel de aproximativ 40 de ani. CFR Marfa estimeaza ca detine o cota de aproximativ 90% din piata tranportului feroviar de marfuri, unde concureaza cu alti doisprezece operatori privati precum Unifertrans, Grupul Feroviar Roman sau Servtrans Invest.
Licitatia este programata pentru 27 august, termenul pentru depunerea ofertelor fiind stabilita pentru 25 august. Licitatia a starnit deja un interes puternic din partea unor funizori internationali precum Siemens (Germania), Alstom (Franta) sau Bombardier (Canada), potrivit ultimelor informatii de pe piata.
Concernul german Siemens, unul dintre cele mai mari grupuri industriale europene, deruleaza in prezent cel mai mare contract de achizitie de material rulant de pe piata romaneasca de dupa 1989, in valoare de circa 321 mil. euro. Germanii vor livra 120 automotoare Desiro catre CFR Calatori pana in 2007, care va fi urmata de o comanda suplimentara de alte 104 bucati.
Incheierea contractului de finantare va fi conditionat de obtinerea de catre companie a unui "no objection" de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala. Avizul organismelor internationale este necesar in cazul oricarui imprumut care depaseste valoarea de 6 mil. euro, afirma surse din cadrul CFR Marfa. Compania a lansat la finele anului trecut o emisiune de eurobonduri pe cinci ani la o dobanda de 10,5% pe an, intermediata de bancile Deutsche Bank si Schroeder Salomon Smith Barney - Citibank. Emisiunea, cu garantia statului roman, a strans aproximativ 110 mil. euro de pe pietele europene de capital.
"Ne trebuie foarte multe locomotive si nu suntem subventionati de statul roman. Potrivit strategiei pe termen lung, ar fi nevoie de 290 de locomotive noi Diesel pana in 2010, insa va fi dificil, avand in vedere ca este vorba de un efort financiar propriu, al companiei", au explicat surse din cadrul companiei. Potrivit acestora, in cazul licitatiei pentru lotul de 40 de locomotive Diesel, nu se admite garantie de stat de niciun fel. CFR Marfa dispune acum de 60.000 de vagoane si circa 924 de locomotive.
Compania va achita pentru avans contravaloarea a 5 locomotive, pentru care exista finantare din surse proprii. Pentru restul de 35 de locomotive, ofertantul va prezenta propuneri de finantare la nivelul pietei, potrivit anuntului de licitatie.
CFR Marfa a realizat in 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 15.000 mld. lei (circa 450 mil. $). Personalul CFR Marfa va fi redus pana in septembrie de la 26.000 de angajati la 20.900.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO