Companii

Cinci dezvoltatori din provincie vor investi 75 mil. euro in deschiderea de hoteluri sub brandul Ramada

Cinci dezvoltatori din provincie vor investi 75 mil. euro in deschiderea de hoteluri sub brandul Ramada

Click pentru imaginea marita

11.06.2008, 20:05 194

Compania Trend Hospitality, partenerul strategic al grupului Wyndham Hotels pentru Romania, va afilia pe piata locala cel putin cinci hoteluri Ramada in perioada 2008 - 2009, in urma unor investitii cumulate de peste
75 de milioane de euro.
Astfel, in luna iunie va deveni operational hotelul Ramada din Iasi de 76 de camere, in urma unei investitii de 6,5 milioane de euro orientata catre modernizarea fostului hotel Orizont. Hotelul se afla in proprietatea companiei Hotel Orizont, unde actionar este Condur Daniela, potrivit datelor Registrului Comertului.
Totodata, in luna iulie se deschide la Brasov hotelul Ramada dezvoltat de HP Tower, in urma unei investitii de 20 de milioane de euro.
Un alt hotel Ramada care urmeaza sa fie dezvoltat pana la sfarsitul acestui an este cel din cadrul proietului Global Plaza din Cluj, dezvoltat de CBC Development. In acest caz investitia va depasi 15 milioane de euro, potrvit reprezentantilor companiei. De deschiderea de hoteluri Ramada in Timisoara si Cluj s-a aratat interesat si omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, insa pana in acest moment nu a semnat un contract cu cei de la Trend Hospitality. Carabulea detine hotelul Ramada din Sibiu care a fost deschis anul trecut, in urma unei investitii de 20 mil. euro.
"Pentru Cluj si Timisoara sunt mai multi interesati, avand in vedere ca sunt doua destinatii cu potential. La Timisoara am semnat pana acum cu o companie care va investi peste 25 de milioane de euro intr-un hotel si un office tower", a spus Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality.
El a precizat ca anul viitor va deveni operational un hotel Ramada si la Oradea, o investitie intre 10 si 15 milioane de euro realizata de compania ABA Turism.
Astfel, numarul de hoteluri Ramada va ajunge la sapte pana la sfarsitul acestui an, tinta pentru 2010 fiind de 12 hoteluri afiliate.
Lantul hotelier Wyndham detine pe piata locala si brandul Howard Johnson, hotelul situat in apropiere de Piata Romana din Capitala, care este controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Popoviciu, care este cunoscut pentru proiectul Baneasa din Capitala, este si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Bucuresti, detinand circa 1.000 de camere prin intermediul hotelurilor Best Western Parc si Ramada Plaza, clasificate la patru stele, respectiv Howard Johnson de cinci stele. Hotelul Best Western Parc va fi trecut tot sub umbrela Ramada.
Potrivit lui Sebesanu, lantul Wyndham va fi in curand prezent pe piata locala si cu hotelurile de trei stele Days si Days Inn, precum si motelurile Super 8. "Suntem in discutie cu mai multi oameni de afaceri care sa afilieze la aceste branduri circa doua trei proprietati", a spus Tebesanu.
Lanturile prezente pe piata locala se extind din ce in ce mai agresiv in provincie, unde duc branduri precum Ramada, Golden Tulip sau Best Western. Totodata, si lantul Marriott intentioneaza afilierea unor hoteluri sub brand-ul Marriott sau Courtyard la Cluj, Brasov, Oradea, Cluj, Timisoara si Bucuresti. Recent si compania americana Starwood Hotels and Resorts a spus ca este in discutii avansate pentru semnarea unui contract de management cu o unitate hoteliera din Cluj.
In prezent Best Western a devenit cel mai extins lant hotelier strain de pe piata locala, cu 12 unitati, dupa ce a finalizat procesul de afiliere a inca trei hoteluri din Baia Mare, Zalau si Hunedoara.
Totodata, pana la sfarsitul anului numarul de hoteluri Golden Tulip de pe piata locala va junge la noua hoteluri, fata de patru unitati in prezent.
Un proces agresiv de extindere parcurge si lantul autohton Continental, care opereaza cu brandul de patru stele Continental, brandul de trei stele Ibis si de doua stele Hello.
Continental vizeaza dublarea numarului de unitati la 36 pana in 2011, pentru acest an fiind programate sa se finalizeze maxim noua hoteluri.
Un alt lant autohton care detine peste 25 de unitati hoteliere este Unita Turism, controlat de omul de afaceri Josef Goschy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO