Companii

Cinci mari afaceri romanesti din comert se lupta cu datorii de 300 de milioane de euro care le-au dus in insolventa

Cinci mari afaceri romanesti din comert se lupta cu datorii de 300 de milioane de euro care le-au dus in insolventa
24.11.2009, 00:00 234

Intrarea in insolventa a hipermarketurilor PIC din Pitesti,afacere controlata de fratii Cornel si Ilie Penescu, ingroasarandul companiilor cu dificultati financiare din comert, sector incare lideri de piata precum Ultra Pro Computers (IT&C),Leonardo (fashion) sau Spar (supermarketuri) au acumulat datorii injurul a 200 mil. euro.

HipermarketurilePIC au intrat in insolventa, desi compania argeseana a trecut inultimele luni atat printr-o restructurare realizata de compania deconsultanta Ensight si printr-o reorganizare financiara, la care aufost ajutati si de PricewaterhouseCoopers Romania. Cu toate acesteaactionarii companiei au inaintat saptamana trecuta cererea deintrare in insolventa. Aceasta a fost aprobata de tribunalul Argescare a desemnat ca administratori judiciari compania SCP LauranceDum IPURL Pitesti, reprezentata de Laurentiu Dumitrana, dar si peGabriel Constantinescu si Petre Motrun, ambii detinatori ai unorcabinete individuale de insolventa. Fiecare din cei trei va primi6.800 de lei lunar, potrivit deciziei tribunalului Arges.

Administratorii judiciari nu au putut fi contactati de ZiarulFinanciar pana la inchiderea editiei pentru a da mai multe detaliidespre situatia actuala a datoriilor PIC, care in 2008 depaseau 90mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Reprezentantiicompaniei argesene sustin insa ca majoritatea datoriilorinregistrate de PIC sunt catre furnizori.

"Supra-indatorarea a fost principala problema a unor companiiprecum PIC sau Leonardo (ambele intrate in insolventa - n. red.) siacest lucru s-a intamplat cu mult inainte de inceperea procesuluide restructurare. In acest moment, Ensight se afla pe lista defurnizori neplatiti ai PIC si face demersurile legale necesarepentru recuperarea datoriilor", a declarat Robert Maxim, managingpartner al Ensight si cel care a condus proiectul de restructurareal PIC.

Maxim sustine ca procesul de restructurare al PIC a fost ganditin trei etape. In prima etapa a fost analizat businessul PIC indetaliu, in cea de-a doua etapa a fost realizat un plan elaborat demasuri care urmau sa fie implementate in ultima etapa arestructurarii. "Colaborarea noastra cu PIC s-a incheiat inainte deimplementare tocmai din cauza problemelor legate de neplatafacturilor", a completat reprezentantul Ensight, mentionand calipsa companiei de consultanta din etapa de implementare acontribuit la evolutia ulterioara a PIC. ReprezentantiiPricewaterhouseCoopers Romania (PWC) au declarat de asemenea carelatia de colaborare cu PIC a constat doar in acordarea deasistenta in identificarea unor optiuni de restructurare a datorieibancare, care a inclus intalniri cu institutiile financiare pentruidentificarea apetitului de acordare a unei finantari deurgenta.

"In aceste conditii nu ne putem exprima asupra restructurariifinanciare a companiei", a declarat Speranta Munteanu, seniordirector, departament de restructurare a afacerii,PricewaterhouseCoopers Romania.

Actionarii PIC nu au putut fi contacti ieri. "In prezent, echipade management PIC face eforturi pentru a gasi cele mai bune solutiipentru reorganizare, pe baza reluarii activitatii de aprovizionaresi a vanzarii partiale de active in vederea redresarii companiei",a spus Claudia Rusu, director de marketing al companiei cu afaceride peste 150 mil. euro anul trecut.

Filmul marilor afaceri romanesti din retail care aucazut in acest an 12 mai

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO