Companii

Cine sunt cei mai puternici antreprenori români din agricultură

Cine sunt cei mai puternici antreprenori români din...

Autor: Octavian Calei, Gabriel Razi

21.12.2013, 19:12 4905

Ioan Niculae, Culiţă Tărâţă şi Mihai Anghel sunt cei mai puternici antreprenori români din agricultură, afacerile lor cumulând peste 1 miliard de euro.

Afacerile grupului InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, au crescut cu 16 milioane de euro în 2012 faţă de 2011, situaţie reflectată şi de dinamica numărului de angajaţi (+3%) cât şi a profitului net (+19%).

Culiţă Tărâţă, acţionarul majoritar TCE 3 Brazi, este al doilea antreprenor din topul celor mai puternici agricultori. Cifra de afaceri a companiei sale a crescut anul trecut cu 8 milioane de euro dar a înregistrat un profit net în creştere cu 63%.

Vedeţi profilul companiei TCE 3 Brazi pe Wiki ZF

Grupul Comcereal Dolj a avut o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011, de 33,7 milioane euro. Mihai Anghel a mai angajat 21 de oameni în perioada analizată şi a declarat un profit net de 4,6 milioane de euro anul trecut, cu 2 milioane de euro mai mult.

Anul 2013 a adus producătorilor care au mizat pe cereale şi pe seminţe oleaginoase recolte de aproape 22 de milioane de tone şi rezultate cu 50% mai mari faţă de bilanţul modest din sezonul precedent.

Plusul de productivitate în volum nu s-a translatat însă în totalitate şi în conturile producătorilor având în vedere că preţurile principalelor materii prime agricole au coborât chiar şi la jumătate. Declinul s-a produs pe fondul unor recolte-record atât în regiunea Mării Negre, cât şi în alte regiuni mari producătoare.

În consecinţă, fermierii locali s-au văzut cu calculele date peste cap, ceea ce a generat în piaţă valuri de tensiune între producători şi comercianţii de materii prime agricole.

Cu toate acestea, investitorii din agricultură au continuat să direcţioneze fonduri în consolidarea afacerilor lor. Mari fermieri precum Culiţă Tărâţă, Mihai Anghel sau Adrian Porumboiu şi-au folosit bugetele de investiţii pentru a ridica silozuri astfel încât să îşi poată pune la adăpost producţiile.

Fermierii români au strâns în total 20,8 milioane de tone de cereale, în creştere cu o pătrime faţă de rezultatul din sezonul 2012/2013. România a reuşit astfel să se claseze pe locul al patrulea în Uniunea Europeană, în spatele Franţei (63,8 mil. tone), Germaniei (41,9 mil. tone) şi Poloniei (26,7 mil. tone).

Grupul Agrofam Holding, controlat de omul de afaceri Ştefan Poienaru şi care exploatează 16.000 de hectare de teren arabil în apropierea oraşului Feteşti, judeţul Ialomiţa, a pierdut în instanţă procesul prin care îşi disputa arendarea de la Agenţia Domeniilor Statului a 8.400 de hectare cu firma A&S International 2000, condusă de Sorin Paul Stănescu.
 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO