Companii

Clinicile private atrag investitii de peste 80 de milioane de euro

Clinicile private atrag investitii de peste 80 de milioane de euro

Printre jucatorii importanti pe piata serviciilor medicale private se numara MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Sanador, MedSana, Romar, Medcenter, Gral, Euromedic.

27.05.2009, 00:00 110

Companii precum Centrul Medical Unirea, MedLife sau Romar au decis sa mearga inainte cu investitiile si sa pluseze cu zeci de milioane de euro.

"Pentru 2009 avem la dispozitie in jur de 7 milioane de euro, din cele 20 de milioane de euro, alocate investitiilor initiate anul trecut. Sursele de finantare sunt cele proprii, vorbim aici de cash rezultat din cele doua componente de venituri ale CMU, abonamente si retail, apoi despre imprumuturi bancare, dar fara a exclude posibilitatea ca in urmatorii ani sa atragem alte finantari nebancare", a spus Sergiu Negut, directorul executiv al CMU.
Un alt jucator din top zece clinici private, Romar, are un plan de investitii de opt centre medicale noi, iar necesarul de finantare din urmatorii trei ani este estimat la 30-40 mil. euro. In acest caz, necesarul de finantare ar putea fi acoperit in proportie de 60% din fonduri europene alocate pentru programe de dezvoltare regionale, in timp ce restul de 40% ar putea fi obtinuti de la fonduri de investitii.
Cu toate acestea, au existat si proiecte amanate pana ce economia "va da semne de revigorare". Pe piata serviciilor medicale private, acestea au fost spitalele, unitati care ajung la break-even dupa o perioada mai lunga de timp.
 
Investitii care pot fi recuperate mai repede
"Deocamdata am amanat proiectele de constructie a spitalelor in sistem greenfield. Consideram ca anul acesta si posibil urmatorii doi ani este mai potrivit sa ne consolidam businessul prin deschiderea de unitati care ating break-even-ul repede, avand in vedere contextul economic actual", a spus Dorin Preda, membru al consiliului de administratie al MedLife.
Potrivit reprezentantilor MedLife, proiectele anuntate in urmatorii ani necesita fonduri de 22 de milioane de euro.
"Relocarea noii clinici de medicina materno - fetala, largirea spatiului destinat spitalului Life Memorial Hospital, deschiderea unei noi hiperclinici in Bucuresti, constructia unui nou laborator, de mari dimensiuni, hiperclinica Iasi, hiperclinica Brasov, hiperclinica Constanta, hiperclinica Bucuresti Stefan cel Mare, un spital in Timisoara sunt principale proiecte din urmatorii trei ani. Pentru aceste planuri vom avea nevoie de fonduri de aproximativ 22 de milioane de euro", a spus Dorin Preda.
Industria serviciilor medicale private se numara printre domeniile mai putin afectate pana acum de criza economica, majoritatea companiilor raportand cresteri ale cifrei de afaceri de peste 30% de la inceputul anului.
Cererea de servicii medicale nu este sensibila la variatiile veniturilor, in conditiile in care nevoia din domeniul sanitar este in crestere.
"Nu sunt investitii amanate sau anulate din aceasta cauza, dar sunt investitii care treneaza. Contractia creditarii si reducerea multiplilor din piata de fuziuni si achizitii nu au dus automat la o ajustare a asteptarilor de pret ale tuturor vanzatorilor, acesta fiind un process ceva mai lent", spune Negut de la CMU. Compania este interesata de achizitia de clinici private in provincie, dupa ce a cumparat astfel de unitati in Cluj si Constanta.
 
Cum se vor resimti aceste investitii la nivelul marjelor de profit?
"Pe termen scurt, intr-o perioada de dezvoltare agresiva, vedem o comprimare a marjelor de profit, pentru ca avem linii noi de business care nu sunt inca profitabile, introducem in continuare clinici noi, si nu putem vorbi de profit operational mai devreme de sase luni -un an de la deschidere, iar pentru profit net trebuie sa asteptam mai mult. Daca luam ca exemplu cea mai mare investitie de anul trecut, maternitatea Regina Maria, cu siguranta vom vorbi despre profit operational dupa doua - trei luni, avand in vedere gradul de ocupare din acest moment, insa mai este mult pana la generarea de profit net si amortizarea investitiei", spune directorul executiv al CMU.
Piata locala a serviciilor medicale private ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la peste 430 mil. euro, cu circa 35% mai mult comparativ cu 2008, potrivit datelor firmei de cercetare PMR Publications.
La un nivel de peste 430 de milioane de euro, industria locala a serviciilor medicale private ar reprezenta numai 2,5% din piata intregii regiuni, estimata la 17 miliarde de euro la nivelul anului 2009.
Spre comparatie, piata serviciilor medicale private din Polonia a fost la nivelul anului trecut la 2,2 miliarde de euro, adica aproape 13% din intreaga regiune.
Pe aceasta piata activeaza firme precum MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Sanador, MedSana, Romar, Medcenter, Gral, Euromedic.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO