Companii

Cod de bune practici pentru energia regenerabilă în România: cea mai importantă etapă în dezvoltarea unui proiect verde este evaluarea reţelei, chiar înainte de achiziţia terenului. Cât loc mai este pentru eoliene şi solare în sistem?

Cod de bune practici pentru energia regenerabilă în...

Autor: Roxana Petrescu

25.09.2023, 00:07 1314

Accesul la reţea este considerat chiar de jucătorii din domeniul energiei verzi factorul decisiv în realizarea unui proiect regenerabil, de partea celaltă Transelectrica spunând că are loc pentru încă 12.000 MW, dar în zonele deficitare din punctul de vedere al producţiei de energie.

Potrivit estimărilor incluse în cea de-a doua ediţie a Codului de bune practici pentru energia regenerabilă în România, în următorii doi-trei ani, România se poate aştepta la puneri în funcţiune de circa 3.000-4.000 MW. Codul, o iniţiativă a RWEA (Romanian Wind Energy Association) şi RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association), este o mapare a pieţei de energie verde din România, cu evidenţierea oportunităţilor, dar şi a provocărilor pe care investitorii în domeniu le au în acest moment.

„În prezent, capacitatea de racordare disponibilă fără întărirea reţelei electrice de transport este de aproximativ 12.000 MW concentrată în principal în zonele deficitare din punct de vedere al producţiei sau cu un consum mare de energie electrică. Precizăm că în zona de sud – est şi în cea de sud – vest nu există capacitate de racordare până la realizarea întăririlor de reţea”, spune Ştefăniţă Munteanu, CEO Transelectrica, transportatorul naţional de energie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Codului de Bune Practici pentru Energie Regenerabilă în Ro-mânia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO