Companii

Colliers: Piaţa tranzacţiilor imobiliare creşte la 500 de milioane de euro

Colliers: Piaţa tranzacţiilor imobiliare creşte la 500...

Autor: Cristina Cuncea

24.09.2014, 00:00 347

"Există elementele pentru care putem spune că anul acesta ar putea fi un punct de maxim în care piaţa imobiliară devine lichidă. Având în vedere că în primele şase luni valoarea tranzacţiilor imobiliare a totalizat circa 300 de milioane de euro şi că cel puţin două tranzacţii de mari dimensiuni se vor închide până la finele anului, estimăm că piaţa va ajunge la circa 500 milioane de euro", a explicat Păun, la un forum pe teme economice.

Anul trecut, investitorii au cumpărat proprietăţi în valoare de circa 300 milioane de euro, iar nivelul prognozat de reprezentantul Colliers pentru 2014 ar fi un maxim al ultimilor şase ani.

Ea a adăugat că şi investiţiile în terenuri s-au dublat în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă anului trecut, în timp ce valoarea tranzacţiilor imobiliare din acest interval a fost egală cu cea înregistrată în întreg anul 2013.

"Avem semnale bune că piaţa este în creştere, iar un alt element în acest sens este sectorul productiv, în condiţiile în care în fiecare săptămână există câte o companie din industria auto interesată de România. Asta nu înseamnă că vom deschide o fabrică pe săptămână, dar este un semnal că investiţiile vin", a explicat reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară.

Păun a adăugat că un segment extrem de atractiv pentru investitorii imobiliari a devenit în ultima perioadă cel logistic şi industrial, pentru care contractele de închiriere se încheie pe termen lung, iar nivelul actual al randamentelor (yield-urilor) asigură câştiguri viitoare ridicate.

Pe de altă parte, ea consideră că pe piaţa locală sunt puţine proiecte care pot fi cumpărate de investitorii interesaţi să investească pe termen lung.

"Nu există produse pentru aceşti investitori, care au 200-300 de milioane de euro pentru România. Pentru aceşti cumpărători avem rafturi goale, în afară de câteva proiecte care sunt în proces de due-diligence în rest nu avem ce să le oferim", a adăugat Păun.

Printre proiectele imobiliare în curs de vânzare se numără centrul comercial Promenada, dezvoltat de compania austriacă Raiffeisen evolution şi pentru care fondul sud-african de investiţii NEPI face due-dilligence, dar şi prima clădire din complexul de birouri Green Court Bucharest, aparţinând companiei suedeze Skanska.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO