Companii

Companiile petroliere incep alimentarile cu biodiesel

12.04.2007, 20:33 19

Pricipalele companii petroliere care activeaza pe piata locala de profil au inceput negocierile cu producatorii de biodiesel in vederea respectarii prevederilor Uniunii Europene, care impun un anumit procentaj de biodiesel in continutul carburantilor vanduti.
Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a semnat un contract pentru furnizarea de biodiesel cu Prio Biocombustibil, o companie a grupului portughez Martifer. Astfel, in 2007, Prio Biocombustibil va livra catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone, urmand ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pana la 50.000 de tone. Biodieselul va fi amestecat cu motorina in cele doua rafinarii ale Petrom si va fi livrat pe piata din Romania incepand cu luna iulie a acestui an.
"Peste 8 milioane de euro sunt destinati investitiilor in Arpechim si Petrobrazi, astfel incat sa putem prelua biodieselul in amestec", a declarat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare. Fabrica Martifer va fi deschisa in localitatea Lehliu Gara, la circa 60 de kilometri de Bucuresti, in prima jumatate a acestui an.
Grupul Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, se afla in prezent in dicutii cu producatorii de biodiesel.
"Licitatiile pentru achizitionarea de biodiesel sunt in curs de desfasurare, Rompetrol intentioneaza sa achizitioneze aproximativ 2.000 de tone lunar, iar in paralel se desfasoara proiectul pentru constructia unei fabrici proprii", au declarat reprezentantii grupului Rompetrol. Proiectul unei fabrici de biodiesel a fost anuntat de reprezentantii grupului inca de anul trecut, iar investitia totala, potrivit ultimelor informatii disponibile, se va ridica la aproximativ 16 milioane de euro.
Un alt jucator important, care va apela la surse externe pentru procurarea biocombustibilului pana la realizarea propriei investitii in acest domeniu este grupul Lukoil. Grupul a anuntat ca va investi 12 mil. euro la rafinaria pe care o detine la Ploiesti pentru o unitate de productie de biocombustibil, care va avea o capacitate de cel putin 50.000 de tone anual. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului, de la 1 iulie 2007, motorina trebuie sa aiba un volum de biocombustibil de 2%, la
1 ianuarie 2008 procentajul va urca la 3%, iar de la 1 iulie 2008, la 4%. Totodata, benzina trebuie sa contina minimum 2% biocarburanti incepand cu 1 ianuarie 2009 si minimum 4% un an mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO