Companii

Concernul german Leoni isi dubleaza afacerile la Bistrita

23.09.2005, 15:27 88

Compania Leoni Wiring Systems Bistrita, subsidiara a grupului german Leoni care produce sarme, cabluri si cablaje electrice pentru industria auto, a anuntat o crestere de 3,5 ori a cifrei de afaceri pe primul semestru al acestui an, cifra de afaceri anuala urmand sa se dubleze anul acesta fata de 2004.

"Evolutia pe 2005 a indicatorilor financiari are legatura cu faptul ca a crescut numarul de comenzi si ca am demarat productia pentru noi modele, cel mai important dintre acestea fiind modelul B Klasse al Mercedes Benz - pentru Business Unit Daimler Chrysler", a declarat pentru ZF Transilvania Carmen Marica, senior accountant Leoni Wiring Systems Bistrita.

Compania producatoare de cablaje pentru industria auto a inregistrat in 2004 vanzari de circa 31 milioane de euro, principalii clienti fiind DaimlerChrysler si BMW.

"Noi nu lucram cu clientii finali, produsele realizate de noi merg mai intai inspre alte companii ale grupului din Slovacia sau Germania", a mai declarat Carmen Marica. Furnizorii companiei sunt de asemenea firme situate in afara Romaniei.

Reprezentantii companiei din Bistrita estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 71 milioane de euro, in crestere cu peste 130% fata de 2004. De la inceputul anului si pana la finele lunii august, in cadrul fabricii de la Bistrita au fost facute investitii de peste 1,8 milioane de euro, 95% din acestea fiind orientate catre noi echipamente de productie.

Concernul german Leoni detine in Romania doua puncte de productie la Arad si Bistrita, cel din Arad avand o suprafata de productie de peste 8,5 hectare.

Constructia fabricii din Bistrita a fost finalizata in 2003, iar investitia initiala in teren si cladiri a fost de peste 18 milioane de euro.

"Am pornit cu cateva zeci de muncitori, pentru ca acum sa avem aproape 2.900 de angajati. Estimam ca si in continuare numarul acestora va creste direct proportional cu volumul comenzilor pe care le vom avea", a mai declarat Marica.

Planurile de dezvoltare ale Leoni Wiring Systems Bistrita vizeaza includerea in portofoliu a altor doua tipuri de produse pentru modelul Hecklappe - E91 din seria 3 pentru marca BMW.

Activitatea Leoni a inceput in anul 1999, o data cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Arad, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 13 milioane de euro.

Pe plan mondial, grupul Leoni are peste 29.000 de angajati in cele peste 80 de filiale dezvoltate atat in Europa, cat si in Asia, Africa sau America de Sud.

Concernul Leoni are trei divizii (wire, cable si wiring system), doar ultima dintre acestea fiind prezenta in Romania.

Estimarile oficialilor companiei cu privire la valoarea vanzarilor pe acest an depasesc 1,4 miliarde de euro, concernul avand un capital social de peste 96 milioane de euro. Potrivit oficialilor grupului, in prezent Leoni ocupa locul doi in Europa pe segmentul Wiring Systems.

Afacerile firmei in Romania ar putea creste in conditiile in care directorul general al companiei Leoni Hungaria, Tamas Otvos, a declarat recent ca subsidiara ungara a concernului german se va restructura pana in luna octombrie iar productia de cabluri pentru vehicule industriale va fi transferata in Romania.

Potrivit oficialului ungar, mutarea are in vedere costurile salariale mai mici din Romania. Acesta este de altfel si motivul pentru care piata romaneasca a atras in ultimii ani investitii importante in domeniul componentelor auto, tot mai multi producatori internationali anuntand delocalizari ale productiei din tarile vest-europene. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO