Companii

Consultanţii: Băncile vor începe anul viitor să execute şi clădiri de birouri

Autor: Cristi Moga

01.12.2010, 23:45 52

Consultanţii firmei DTZ Echinox apreciază că băncile vor începeanul viitor să execute şi clădiri de birouri, după ce în 2010 douămalluri au intrat în faliment: Tiago din Oradea şi City Mall înBucureşti, primele proiecte imobiliare de zeci de milioane de euroajunse în lichidare.

"Cred că în 2011 vor continua lichidările, cu precădere încategoria centrelor comerciale secundare, care nu sunt ancorate deretaileri puternici, sau a clădirilor de birouri care, din cauzapoziţiei descentralizate sau a calităţii finisajelor şi a dotărilortehnice, nu au atins un grad satisfăcător de închiriere", spuneCristian Ustinescu, director de investiţii în cadrul firmei DTZEchinox. Gradul de neocupare al clădirilor de birouri din Bucureştieste de circa 20%, în timp ce în zona Pipera-Tunari procentul despaţii goale este chiar mai mare. Mai mult, proprietarii din zonăau fost nevoiţi să coboare nivelul chiriilor sub 10 euro/metrulpătrat pentru a-şi menţine chiriaşii, fapt ce afecteazăsemnificativ randamentul investiţiei şi chiar graficul derambursare a creditelor pentru construcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO