Companii

Contractele in pierdere cu traderii de energie au mancat din profiturile celor trei mari complexuri energetice

Contractele in pierdere cu traderii de energie au mancat din profiturile celor trei mari complexuri energetice

Click pentru imaginea marita

02.05.2007, 17:57 22

Contractele de energie incheiate intre complexurile energetice si traderii privati, la preturi mai mici decat ar fi putut fi obtinute pe bursa de energie, au avut ca efect stagnarea sau diminuarea profiturilor inregistrate de doua din cele trei mari unitati de productie.
Rezultatele de anul trecut indica urmatorul lucru: doar CE Craiova a reusit sa-si creasca profitabilitatea, inregistrand un castig net de 9,72 milioane de euro, mai mult decat dublul celui din 2005, la o cifra de afaceri de 230 de milioane de euro, in crestere cu 23% fata de cea din 2005.
Celelalte doua complexuri, Turceni si Rovinari, au raportat castiguri in stagnare, respectiv in scadere cu peste 30%.
CE Turceni a avut un profit in stagnare de 13 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 285 de milioane de euro, in crestere cu 15% fata de 2005. CE Rovinari a inregistrat un profit net de 13 milioane de euro, in scadere cu 35% fata de 2005, la o cifra de afaceri de 260 de milioane de euro, in crestere cu 33% fata de anul anterior. La sfarsitul anului trecut, reprezentantii CE Turceni au anuntat renegocierea tuturor contractelor de livrare a energiei electrice care expirau la 31 decembrie 2006 si au solicitat preturi cu pana la 15% mai mari pentru contractele pe anul acesta. Companiile care au acceptat acest lucru au fost Euro Pec si Energy Holding, Beny Alex considerand noul pret necompetitiv. Potrivit Beny Alex, CE Turceni a cerut pentru noile contracte un pret de 167 de lei pe MWh, pret apropiat tranzactiilor de pe OPCOM. De la inceputul anului, s-a constat o schimbare in politica de vanzare a energiei in ceea ce priveste CE Turceni, si anume o prezenta destul de accentuata pe operatorul pietei de electricitate, OPCOM, unde vinde energie cu preturi de peste 170 de lei pe MWh.
De asemenea, CE Rovinari a anuntat preturi cu 25% mai mari pentru contractele din 2007, pentru asigurarea fondurilor pentru investitii si protectia mediului, precum si reducerea cantitatilor livrate cu 10% pana la 20%.
Singurul complex care si-a dublat profitul este CE Craiova care are o prezenta foarte sporita pe OPCOM.
Complexurile energetice sunt in prezent in atentia investitorilor straini, tinand cont de faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat inceperea procedurilor de privatizare din a doua jumatate a acestui an. In afara de companiile deja prezente pe piata, E.ON (Germania), Enel (Italia) si CEZ (Cehia), privatizarea complexurilor energetice ar putea aduce nume noi pe piata energiei care au ratat startul privatizarilor din distributie: RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania) si Endesa (Spania).
"Ne intereseaza Turceni si Rovinari, pentru ca sunt unitati de productie pe lignit, sunt integrate sub forma de complex energetic si pentru ca sunt de domeniul central de competenta al CEZ", spun reprezentantii CEZ, grupul ceh care controleaza cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori, Electrica Oltenia. Obiectivul cehilor este obtinerea unei structuri eterogene de productie care sa cuprinda surse hidro, gaze si carbune.
Italienii de la Enel, care detin Electrica Banat, Electrica Dobrogea si urmeaza sa intre in posesia pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud, vor un portofoliu in domeniul productiei care sa includa un mix de combustibil echilibrat: energie nucleara, carbune, hidro.
"In mod cert suntem interesati de complexurile energetice, suntem pregatiti sa participam la licitatiile viitoare pentru diverse unitati de productie si asteptam decizia autoritatilor in privinta planificarii in timp si a desfasurarii acestor proiecte", spune Matteo Codazzi, CEO-ul Enel Romania.
Enel si-a exprimat deja interesul pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, dar si pentru termocentrala de la Braila pentru care au inaintat o oferta imbunatatita.
Atragerea investitorilor privati este singura solutie pentru reabilitarea complexurilor energetice, tinand cont de faptul ca fiecare complex are nevoie de fonduri de sute de milioane de euro pentru a respecta normele de mediu. Daca pana in 2013 acest lucru nu se va intampla, complexurile vor fi inchise, neexistand deocamdata un scenariu prin care ar putea fi inlocuita productia lor. Complexurile energetice asigura 30% din productia interna de electricitate.

Cine s-a aliniat la start?
E.ON (Germania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) sunt companiile deja prezente pe piata de profil care si-au anuntat intentia de a aprticipa la privatizarea complexurilor energetice. RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania) si Endesa (Spania) au putea constitui valul de nou-veniti pe piata energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO