Companii

Cota unica a dublat profiturile companiilor

10.04.2006, 00:00 16

Companiile romanesti au inregistrat in 2005 profituri impozabile de 11,3 miliarde euro, de doua ori mai mult decat in 2004.

Cresterea s-a datorat in cea mai mare masura introducerii cotei unice, care a determinat companiile sa scoata o mare parte din venituri la suprafata, dar a si impulsionat vanzarile de bunuri de consum, automobile si materiale de constructii. Consumul a crescut pentru ca persoanele fizice au ramas cu bani mai multi.

Companiile rezidente au platit in 2005 un impozit pe profit de 1,8 miliarde euro, fata de 1,6 miliarde euro in anul anterior, deci cu numai 200 milioane de euro mai mult. In schimb, profiturile nete inregistrate au crescut de la 4,7 mld. euro la 9,5 mld. euro.

Cresterea a continuat pe primul trimestru al acestui an, cand profitul impozabil a crescut cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De fapt, avand in vedere ca impozitul pe profit se plateste in trimestrul urmator celui incheiat, primul an fiscal "integral" cu cota unica de 16% abia s-a incheiat, la 31 martie 2006.

Profitul net total de 9,5 miliarde euro este un record istoric pentru economia romaneasca, indicand astfel cel mai bun an pentru mediul de afaceri din 1990 incoace.

Suma reprezinta 12% din produsul intern brut (PIB).

Pentru comparatie, volumul total al exporturilor a fost in 2005 de 22 miliarde euro, adica doar de doua ori mai mare, Banca Comerciala Romana - cea mai mare mare de pe piata, a fost evaluata la 6 miliarde euro, bugetul de stat se ridica la 10 miliarde euro, iar bugetul de pensii publice este de 4,7 miliarde euro anual.

Din cele 9,5 miliarde euro profituri nete inregistrate de companiile din Romania, 2,4 miliarde euro au fost repatriate de catre investitorii straini, dupa cum indica balanta de plati la capitolul venituri din investitii directe.

Daca s-ar fi aplicat impozitul de 25% la profitul impozabil total de 11,6 miliarde euro, companiile ar fi trebuit sa plateasca statului 2,9 miliarde euro, adica cu un miliard de euro mai mult decat au platit in realitate.

Cu alte cuvinte, statul a lasat prin reducerea drastica a impozitului pe profit un miliard de euro la dispozitia companiilor.

Aceasta explica efervescenta investitionala, atat a companiilor romanesti, cat si a firmelor straine. Gradual, investitiile in economie (formarea bruta de capital fix) au crescut trimestru la trimestru de la 5% la inceputul lui 2005 pana la 21% pe ultimul trimestru din anul trecut.

Companiile nu au castigat insa numai din reducerea platilor la impozitul pe profit, ci si din reducerea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale in suma absoluta.

Astfel, desi cota procentuala de contributie a ramas aceeasi in 2005 fata de 2004, faptul ca o mare parte a salariatilor si-au negociat salariul net si nu brut a permis companiilor respective o scadere a contributiilor sociale de plata.

Explicatia este ca, la acelasi salariu net de 100 unitati, sa spunem, aceste companii au platit de la 1 ianuarie 2005 contributii sociale aferente la un salariu brut de doar 119 (16% din 119 este egal cu 19), si nu de 135 (26% din 135 este egal cu 35).

26% este media de impozitare a celor patru trepte de dinainte de introducerea cotei unice, care mergeau de la 18% la 40% (ultima treapta pentru salarii de peste 300 de euro).

Intr-adevar, veniturile la bugetul de asigurari sociale au scazut anul trecut in termeni reali (fara inflatie) cu 5%.

Ca urmare a reducerii contributiilor sociale platite de catre companii, bugetul asigurarilor sociale de stat a terminat pe un minus de 33 milioane de euro anul trecut, fata de un excedent preconizat de 136 milioane de euro.

Dar au ramas mai multi bani si la persoanele fizice, salariate sau nu, platitoare de impozit pe venit. Impozit pe venit platesc salariatii, dar si toti cei cu activitati independente, care obtin venituri din chirii, din dividende, din dobanzi, din drepturi de autor,

Astfel, suma veniturilor persoanelor fizice platitoare de venit a crescut de la 6,5 mld. euro la 11,6 miliarde euro. La o cota de impozitare de 16%, persoanele fizice au platit la buget 1,85 miliarde euro impozit pe venit. Daca li s-ar fi aplicat grila de 18-40% (cu media de 26%), ar fi trebuit sa plateasca 3 miliarde euro, deci cu 1,1 miliarde euro mai mult.

In suma, prin introducerea cotei unice statul a injectat in economie 2 miliarde euro, si nu doar un miliarde euro, cum se calculase pana anul trecut.

Acesti bani au rezultat atat din reducerea nominala a impozitelor, cat si prin impulsionarea economiei.

De pe urma reducerilor de taxe au profitat cel mai mult bancile (BRD, Raiffeisen, HVB, BT, Alpha Bank si-au dublat profitul anul trecut) pentru ca a explodat creditarea, dar si importatorii de automobile, care si-au dublat cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO