Companii

Crestere cu 63% a exporturilor Petrom in cinci luni

06.06.2003, 00:00 32

SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, a reusit sa profite de scaderea ofertei de produse petroliere de pe piata europeana si sa-si mareasca exporturile in primele cinci luni cu 63%. In paralel, Petrom a renuntat in ultimele doua luni la importurile de titei.
"SNP Petrom a exportat in primele cinci ale acestui an produse petroliere in statele UE in valoare de circa 258 mil. euro, mai mult cu 100 mil. euro fata de anul trecut. De asemenea, Petrom nu a mai importat titei in ultimele doua luni", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Ciocanelea, directorul general al Petrom International.
Perioada de crestere a exporturilor Petrom in zona euro s-a suprapus de aceasta data in mod fericit cu aprecierea monedei unice europene, in conditiile in care anul trecut dolarul era mai puternic decat euro.
Cum a fost posibila aceasta miscare a Petrom pe piata externa?
Situatia favorabila pentru exporturile companiei petroliere a fost creata de scaderea ofertei pe cele mai mari piete de consum ale lumii, UE si SUA, scadere datorata Razboiului din Golf, cat si faptului ca in aceasta perioada Venezuela a inchis "robinetul" exporturilor timp de o luna - o luna si jumatate, iar productia de titei a Nigeriei a scazut ca urmare a unor tulburari interne.
Datorita acestei situatii, SUA, de exemplu, a trebuit sa-si aleaga alt furnizor de titei decat Venezuela, unul din cei mai mari exportatori de titei din lume si sursa traditionala de petrol pentru piata americana.
Anul trecut, exporturile de produse petroliere ale Petrom au fost de aproximativ 640 milioane euro, duble ca valoare fata de 2001, potrivit estimarilor facute de fostul director general al Petrom, Ion Popa.
Pe de alta parte, liderul pietei petroliere interne a procedat la o reducere a importurilor de titei.
"Au fost mai multi factori care au condus la acest rezultat. Pe de o parte, nu au mai fost solicitari din partea altor rafinarii, apoi nu trebuie uitata perioada razboiului din Golf, cand se vehiculau valori de pana la 50$/baril. De asemenea, la Petrom rafinaria Arpechim Pitesti a fost in revizie, ce a tinut aproape o luna si care s-a incheiat acum trei zile. In perioada mentionata, numai rafinaria Petrobrazi a mers", au explicat surse din conducerea companiei. Acestea au precizat ca Petrom va face in perioada septembrie - octombrie a acestui an si o revizie a rafinariei Petrobrazi.
SNP Petrom detine doua din cele zece rafinarii ale Romaniei, Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti. Capacitatea curenta de operare a celor doua rafinarii este de 8 mil. tone pe an, reprezentand circa 36% din capacitatea de rafinare interna, potrivit oficialilor Petrom.
In 2002, rafinariile Petrom au procesat 6,5 mil. tone titei, circa 55% din titeiul procesat pe plan intern, in conditiile in care Petrom importa anual circa 2,4 mil. tone de titei.
Privatizarea Petrom este in curs de desfasurare, data semnarii contractelor cu investitorul strategic selectat fiind 31 decembrie 2003, potrivit calendarului de privatizare. Consortiul angajat pentru evaluarea companiei si asistarea statului roman in tranzactie este format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. In prezent, privatizarea Petrom este in faza in care autoritatile romane analizeaza studiul de fezabilitate livrat de consultant si strategia de privatizare propusa. Ministerul Industriilor si Resurselor, care detine aproximativ 93% din actiunile Petrom, intentioneaza sa cedeze pachetul majoritar de actiuni al companiei catre un investitor strategic, pastrand o "actiune de aur".
Anuntul de privatizare al companiei urmeaza sa fie publicat pana la 30 iunie a.c.
Titlurile SNP Petrom, listate la Bursa de Valori din Bucuresti, au inchis ultima sedinta la 1.280 de lei/actiune, pret la care capitalizarea Petrom este de 1,5 mld. $.
Petrom a obtinut in 2002 un profit brut de 3.370 de mld. lei (101,9 mil. $) la o cifra de afaceri de 74.529 mld. lei (2,25 mld. $). Pentru acest an previziunile indica un profit brut de 2.490 mld. lei (66,8 mil. $) la o cifra de afaceri de circa 75.000 mld. lei (2.01 mld. $), la un curs luat in calcul de 32.271 lei/dolar pentru 2003.
Caseta 1:
Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, aflat in vizita in SUA in aceste zile, a declarat ca Petrom este o companie mare raportata la standardele Europei Centrale si de Est, dar poate prea mica pentru a atrage oferte din partea marilor companii petroliere din SUA, potrivit Platts, una dintre cele mai reputate surse de informatii pe teme de energie.
"Companiile de marime medie ar putea fi mult mai interesate (n.red. - de privatizarea Petrom)", a adaugat Popescu. Acesta a mai spus ca estimarile care indica o valoare a companiei de 2 mld. $ sunt "pure speculatii", care considera ca ceea ce se va intampla dupa privatizare este mult mai important decat pretul de vanzare al Petrom.
"Bineinteles ca vrei sa iei un pret bun cand vinzi o (parte din ) companie, dar o companie nu va cumpara o alta companie la un pret mare si apoi sa mai dea mai multi bani pentru dezvoltare", a explicat Popescu.
Popescu a avut intalniri in cursul acestei saptamani cu reprezentanti ai giganilor petrolieri americani ChevronTexaco si ExxonMobil, pe agenda discutiilor fiind si ConocoPhilips si BP, respectiv companii mai mici precum Jubilee Petroleum si companii de servicii precum Honeywell si Halliburton. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO