Companii

Cresterea pretului la tabla injumataseste profitul santierului Orsova

27.10.2004, 00:00 28

Santierul Naval Orsova a incheiat primele noua luni ale anului cu o scadere de aproape 50% a profitului, de la cele 1,55 mil de euro din peroada similara anului trecut la 0,76 mil. euro.
Desi cifra de afaceri a urcat cu aproape 25% fata de primele noua luni ale lui 2003, de la 9,8 mil. euro la 12,2 mil euro, cheltuielile s-au majorat in principal datorita trendului mondial de crestere a pretului la tabla.
"Pentru a preintampina aceasta escaladare a pretului la tabla, am fost nevoiti sa achizitionam cantitati insemnate de materie prima", a declarat directorul economic Gheorghe Caraiman.
Santierul a inregistrat o pierdere din activitatea financiara pe fondul creditelor bancare contractate de companie necesare achizitionarii din timp a materiei prime.
"Anul acesta am lucrat tot timpul cu credite. Nivelul creditelor in perioada urmatoare va fi in crestere, aceasta pentru a putea procura tabla la un nivel relativ acceptabil al pretului. Stingerea datoriei se va realiza pe masura livrarii navelor", a afirmat Caraiman.
Obiectul principal de activitate al Santierului Naval Orsova este constructia de nave, 99% din aceasta fiind destinata exportului. Principala destinatie a exporturilor realizate de companie este Olanda, printre clienti numarandu-se si Germania, Belgia si Austria. Piata interna se mentine insa la un nivel aprope inexistent.
Ambitia Chinei de a deveni lider al sectorului mondial al constructiilor navale provoaca valuri in siderurgie. Achizitiile masive realizate de santierele chineze par sa fi contribuit la scumpirea puternica a metalului in general si a tablei navale in particular, iar printre cei afectati se numara si constructorii romani
Pretul tablei s-a dublat in ultimul an, de la un nivel de aprox. 300 de dolari pe tona in 2003. In continuare se estimeaza o crestere cu aproape 20%, pana la sfarsitul anului, iar tendinta va continua probabil si in urmatorul an.
Tabla navala si celelalte materiale feroase reprezinta circa 44% din costul total al unei nave.
Santierul Naval Orsova are capital integral privat, principalii actionari fiind SIF Transilvania, cu 50% din actiuni, si Rensen Beheer BV Olanda cu 16,84% din actiuni.
Tranzactiile din cadrul ultimei sedinte pe bursa s-au efectuat la 62.000 lei pentru o actiune, in crestere cu 3,3% fata de sedinta anterioara. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 13 milioane de euro.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO