Companii

Cris-Tim a depasit suta de milioane de euro

11.01.2005, 00:00 23

Producatorul din industria preparatelor din carne, Cris-Tim Bucuresti, a anuntat ca afacerile sale  au depasit anul trecut pentru prima data pragul de 100 de milioane de euro, cu 30% mai mari decat cele din 2003, pastrandu-si fotoliul de lider pe aceasta piata.
"Cresterea a venit de pe urma dezvoltarii capacitatilor de productie sI a sistemului de distributie. In partea finala a anului am avut vanzari spectaculoase, chiar sI cu 50% mai mari in decembrie in lanturile de supermarketuri. Este pentru prima data cand se inregistreaza o asemenea crestere", spune Radu Timis, presedintele sI actionarul majoritar al Cris-Tim.
El sustine ca prioritatea noului Guvern ar trebui sa fie eliminarea pietei negre, o problema pe care industria de profil nu a reusit sa o stavileasca. "Conform datelor Asociatiei Romane a Carnii (ARC) piata neagra a reprezentat anul trecut circa 70% din industrie. Sunt ingrijorat ca nu se vorbeste inca de eradicarea pietei negre cu toate ca si introducerea cotei unice la 16% ii va determina pe multI jucatori sa nu mai riste si sa se mute in partea legala a afacerii", afirma Timis.
Estimarile Cris-Tim pentru acest an se ridica la atingerea unei cifre de afaceri de peste 125 de milioane de euro, in crestere cu 25%.
Timis a spus ca are planificate in acest an investitii in modernizarea sI marirea capacitatilor de productie, insa nu a dorit sa specifice care este cuantumul acestora.
Cris-Tim si-a integrat anul trecut ciclul de productie, care cuprinde toate etapele de la cultivarea pamantului pana la vanzarea preparatelor din carne. Compania a cultivat  1.000 de hectare de pamant (suprafata ce va fi dublata in acest an), si isi va mari capacitatea de stocare a cerealelor de la 1.500 de tone in prezent la 4.500 de tone si va pune in functiune o fabrica de nutreturi.
Cris-Tim a definitivat recent construirea adaposturilor pentru animale pe care a inceput sa le populeze cu 15.000 de porci anul trecut, numar ce va fi dublat in acest an si a pus in functiune un abator propriu. "Prin aceste investitii noi vom fi cei care vom creste animalele, le vom transa, le vom ambala, vom produce mezeluri pe care le vom distribui in propriile noastre magazine", affirma Timis.
Compania va face acelasi lucru si la productia de lapte. Cris-Tim detine o ferma de vaci de lapte la Boldesti Scaeni si va pune in functiune fabrica de lapte care va avea o capacitate de 5.000-6.000 de litri de lapte/zi, urmand sa lanseze in curand lapte pe piata sub brand propriu. Tot de la ferma de la Boldesti, vor fi vandute in acest an 200 de tone de peste.
"Deocamdata vom vinde pestele fresh dupa care vom face pasul urmator, adica sa vindem produse din peste", afirma Timis. In piata de peste si de preparate din peste au fost realizate investitii mari in ultimul an un numar de jucatori din industria alimentara anuntandu-si intentia de a demara investitii in noi facilitati de productie. Acestia se bazeaza pe trendul existent la nivelul UE privind reorientarea consumului catre carnea alba si peste.
Cris-Tim este o afacere de familie fondata de Radu Timis.
Principalii competitori ai Cris-Tim sunt Aldis Calarasi, Angst Ro, Tabco Campofrio, Caroli, Principal Construct. Estimarile privind piata pe anul trecut indica o crestere de circa 10% fata de anul anterior pana la circa 330 de milioane de euro, iar previziunile pentru acest an se mentin in jurul unei cresteri similare de circa 10-12%.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO