Companii

Cris-Tim investeste 1 milion de euro pentru intrarea pe piata pateurilor

19.08.2004, 00:00 30

Producatorul de mezeluri, Cris-Tim va intra de saptamana viitoare pe piata pateurilor, in urma unei investitii de 1 milion de euro intr-o fabrica la Filipestii de Padure.
"Va fi un produs din gama superioara, cu care vom incerca sa ne batem cu produsele Scandia", spune Radu Timis, presedintele si actionarul majoritar al Crist-Tim. Compania a raportat pentru primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 38 de milioane de euro, in crestere cu peste 10% fata de perioada similara a anului trecut. Pe intreg anul trecut, cifra de afaceri a Cris-Tim a urcat la 79 de milioane de euro, plasandu-l pe primul loc in topul producatorilor de profil. Tinta de crestere pentru acest an se situaza la 20%.
Compania isi doreste sa aiba o cota de piata de 3-4% la pateuri in primul an de functionare. La mezeluri, conform declaratiilor lui Timis, compania detine in continuare o cota de piata la nivel national de 18-19 procente. Salamurile se situeaza pe primul loc in vanzarile Cris-Tim, cu o pondere 40%, urmate de specialitati cu 30% si parizer cu 15%. Ultima categorie este reprezentata de cremwursti si carnati.
"Pe primul semestru, piata preparatelor din carne a fost in crestere reala cu 10-15%. Cresterile de volum le-au depasit pe cele in valoare, pretul mediu cunoscand doar in ultimele luni o revigorare care este bazata in cea mai mare parte pe crestere preturilor materiei prime la nivel mondial si in Romania", spune Timis. El sustine ca actuala criza a materiei prime va fi depasita in circa o luna de zile, cand vor incepe sa fie taiate noile efective de porci. Ca multi alti producatori de mezeluri, si Cris-Tim a investit in ferme proprii de crestere a animalelor pentru a evita dependenta totala de importurile de materie prima. "Am reusit sa populam deja aceste ferme, ale caror efective le vom spori in viitor, astfel incat in scurt timp sa avem in magazinele proprii si carne proaspata", afirma Timis. Compania va investi in urmatoarele sase luni circa 1 milion de euro pentru construirea unui abator.
Piata pateurilor, care a fost estimata pentru anul trecut la circa 30 de milioane de euro (20.000 de tone), este dominata de Scandia Sibiu si Ardealul Covasna, urmate de Mandy Foods Bucuresti, Antrefrig Bucuresti, Romconserv Caracal si producatorul ceh Hame.
Piata preparatelor din carne a atins anul trecut circa 260 de milioane de euro (130.000 de tone) si este dominata de Cris-Tim, urmata indeaproape de Aldis Calarasi, Tabco-Campofrio, Angst Ro, Kosarom Pascani, Principal Construct, Caroli sau Spar Groupe.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO