Companii

CSFB si RAEF ne vor vinde gazele

24.02.2003, 00:00 22

Un consortiu format din Credit Suisse First Boston (CSFB) si Fondul Romano-American de Investitii (RAEF) va asigura serviciile de consultanta pentru privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, a declarat, la finele saptamanii trecute, Catalin Mocuta, responsabilul RAEF pentru acest proiect, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, acordul ar putea fi semnat in cateva saptamani, iar CSFB va fi liderul consortiului si semnatarul contractului de consultanta. Comisia Europeana va comunica oficial, in cursul acestei saptamani, numele castigatorului serviciilor de consultanta pentru Distrigazuri, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor.
In cursul anului trecut, au fost selectati dintr-un total de 18 candidatI o lista scurta de candidati, care cuprindea sase grupuri financiare de prima marime: ABN Amro,  Bank of America Securities Limited, BNP Paribas, Commerzbank AG, Credit Suisse First Boston International si HSBC Bank Plc.
Uniunea europeana a alocat un buget de aproximativ 2 milioane euro pentru plata consultantului care va asista Ministerul Industriei si Resurselor in procesul de privatizare, in calitatea sa de proprietar al Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.
Privatizarea distributiei de gaze din Romania este o afacere estimata de unii analisti intre 500 si un miliard de dolari, starnind interesul marilor banci de investitii si grupuri financiare, cabinete de avocatura si, mai ales, a unor giganti in domeniu din Europa precum gigantii germani RWE, Wintershall, Ruhrgas sau concernul gazier rus Gazprom.
Salariatii celor doua societati de distributie a gazului vor putea sa cumpere pachete de actiuni de pana la 10% din actiuni, in cadrul procesului de privatizare prevazut a se finaliza pana in 2004.
Credit Suisse First Boston a mai castigat, anul trecut, contractul de consultanta alaturi de ING Barings, in cadrul procesului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.
RAEF este un fond de investitii infiintat in anul 1994 la initiativa presedintelui SUA si a Congresului american, pentru a sprijini firmele private in Romania. Fondul a beneficiat de o capitalizare de peste 60 de milioane de dolari din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO