Companii

Cu 50 de ani în spate, branduri ca Penicilină sau Algocalmin mai sunt încă în farmacii. Cum rezistă în competiţie cu medicamentele la modă?

Cele mai vechi medicamente din România

Cele mai vechi medicamente din România

Autor: Ioana David

12.10.2011, 14:18 2407

Mai puţin cunoscut este însă faptul că şi pe rafturile farmaciilor branduri pre cum Penicilina, Streptomicina, Romergan sau Algocalmin au trecut deja de jumătate de secol.

Anii 1950 au marcat în SUA începutul erei televiziunii comerciale color, în timp ce în România la Iaşi era fondată Fabrica Chimică nr. 2, care astăzi poartă numele de Antibiotice, ce avea să producă Penicilină, produs lansat în 1956.

Acesta este cel mai vechi brand de medicamente care încă se mai comercializează, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor furnizate de cei mai mari producători locali de medicamente. Nu sunt disponibile informaţii de la producători mai mici, de aceea există posibilitatea ca pe piaţă să fie comercializate şi alte produse vechi.

Analiza ZF arată că România are branduri de medicamente care rezistă şi astăzi în lupta cu medicamentele importate ale multinaţionalelor chiar dacă nu dispun de bugetele de promovare ale marilor giganţi internaţionali.

Produse precum Nurofen sunt cele care domină acum rafturile farmaciilor.

Producţia primului antibiotic al fabricii din Iaşi s-a ridicat la 270 de milioane de flacoane până în 2010, conform datelor furnizate de reprezentanţii companiei. Astăzi Penicilina se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală. Doi ani mai târziu, compania lansează un alt produs injectabil, Streptomicina, destinat cu precădere terapiei tuberculozei, din care s-au realizat peste 640 mil. flacoane în acelaşi interval. Următorul moment important în istoria produsului este anul 2004, când de numirea se schimbă în Strevital. Antibiotice este controlată de Ministerul Sănătăţii.



Insomnia avea leac încă din 1960

Dacă Penicilina, lansată în urmă cu 56 de ani, este cel mai bătrân medicament românesc, primele fabrici se apropie de 100 de ani. Este şi cazul Biofarm, una dintre cele mai vechi fabrici locale, fondată în 1921. Veteranul portofoliului Biofarm este Romergan, sirop care se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care se foloseşte pentru afecţiunile alergice, rău de mişcare, dar este şi sedativ pentru stări de nelinişte, agitaţie şi insomnie. Lansat în 1960, medicamentul nu şi-a găsit denumirea, însă în cazul ambalajului au existat mai multe modificări.

Ambalajul actual este folosit din 2006.

Tot în 1960, Biofarm lansează Colebil (denumirea fiind luată abia în 1963), numele folosit la acea vreme fiind Felagon. Produsul este folosit pentru tractul digestiv. Un an mai târziu, Biofarm aduce pe piaţa locală Romazulan, un analgezic slab.

În aceeaşi perioadă, în 1962, începe istoria Sicomed (numele Sicomed este folosit din 1990, însă după preluarea Zentiva fabrica a luat numele acţionarului majoritar), când a fost înfiinţată Uzina de Medicamente Bucureşti, şi lansat Algocalmin, care în prezent este cel mai bine vândut medicament din România din punctul de vedere al volumului.

La începutul acestui an, Algocalmin şi-a schimbat statutul trecând din februarie în categoria produselor care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, după ce anterior putea fi cumpărat la liber din farmacii.

Între timp fabrica lansează şi medicamentul Gerovital H3, iar în 1963 Antinevralgic, aflat încă în primele zece produse din punctul de vedere al vânzărilor.



Şi balonarea se trata în anii '60

Asorian (care se eliberează pe bază de prescripţie - RX) şi Triferment (OTC, folosit în digestie şi pentru combaterea balonării) au fost lansate de Biofarm în 1966, iar doi ani mai târziu Antibiotice Iaşi începea să producă Moldamin, cea mai veche marcă din protofoliul companiei ieşene înregistrată la export; 50 de milioane de flacoane s-au realizat până în 2010, potrivit datelor companiei ieşene.

Un alt "veteran" al producţiei locale de medicamente este Faringosept, lansat de Terapia Cluj în urmă cu mai bine de 30 de ani. Astăzi brandul are la export vânzări de 13 mil. euro, generând 86% din livrările externe ale Terapiei Ranbaxy. Mai tinere, alte produse în portofoliu precum Aspacardin, lansat în urmă cu 15 ani în capitalism, şi Furazolidon, în aceeaşi perioadă, sunt comercializate în continuare. Deşi "cu experienţă", vechile medicamente româneşti au pierdut lupta cu importurile ca valoare a vânzărilor, dar au câştigat bătălia volumelor.

În top 10 medicamente în funcţie de valoarea vânzărilor niciun produs românesc nu se află în top 10. Pe de altă parte, din punctul de vedere al volumului, Algocalmin domină topul deşi se află pe scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO