Companii

Cu cât s-au scumpit medicamentele după 1 aprilie, când au intrat în vigoare noile preţuri?

15.06.2010, 00:00 121

Preţurile medicamentelor au crescut în medie cu procente de 5-6%pentru majoritatea produselor însă au fost şi cazuri în care unelepreţuri s-au majorat şi cu 16-19% potrivit unei analize realizatede ZF pe baza datelor existene în Catalogul Naţional al PreţurilorMedicamentelor (Canamed) şi pe site-ul Casei Naţionale de Asigurăride Sănătate (CNAS).

Statul se implică în fixarea preţului produselor care se elibereazăpe bază de prescripţie, Ministerului Sănătăţii stabilind liste înfuncţie de gradul de compensare, preţurile fiind revizuite anual înfuncţie de evoluţia cursului de schimb. Pentru actualizarea anualăa preţurilor se ia cursul de schimb folosit la calcului bugetuluide stat.
Pentru 2010 cursul de schimb luat în calcul a fost de 4,25 lei, întimp ce în 2009 a fost de 4 lei, astfel că variaţia este de 6,25%.Pentru produsele care vin cu alte preţuri decât euro (dolar, francelveţian) calculul este similar.

Neorecormon (insuficienţă renală), medicamentul cu cele mai marivânzări de pe piaţa locală, are după 1 aprilie cu preţ 2.321 lei,în timp ce înainte de această dată preţul era de 2.207, 69 de lei.Medicamentul este produs de Roche. Un alt produs, Avastin (cancer),tot din portofoliul Roche, a avut o creştere de preţ de 19% de la1.253, 04 lei, la 1.487,28 de lei.
Cum se explică acest lucru?
"Preţul în lei al medicamentelor Roche este stabilit în ţaranoastră de către autorităţi, adică Ministerul Sănătăţii. Lamomentul înregistrării sau recalculării preţului, autorităţile iauîn calcul două criterii: preţul cel mai mic din 12 ţări dereferinţă şi cursul de schimb valutar. Prin aplicarea simultană acelor 2 criterii enunţate mai sus, pot apărea astfel diferenţe înprocentul cu care au fost ajustate aceste preţuri începând cu 1aprilie 2010", a spus Dan Zamonea, directorul general al RocheRomânia, unul dintre cei mai mari jucători din industrialocală.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO