Companii

Cu Eni, gigantii lumii petroliere au disparut de pe lista pentru Petrom

08.12.2003, 00:00 16

Seria retragerii gigantilor de la Petrom se incheie odata cu decizia italienilor de la Eni de a nu mai continua cursa, dupa ConocoPhilips, Alon sau TNK BP.
De acum in joc raman companiile regionale, dar si Occidental (SUA), Gazprom (Rusia), Glencore (Elvetia).
Firma Eni SpA (Italia) a transmis o scrisoare prin care anunta ca nu va participa in continuare la procesul de privatizare a SNP Petrom , a anuntat sec ministerul economiei si comertului la finele saptamanii trecute, fara a da alte detalii.
Retragerea gigantului italian Eni inainte de depunerea unei oferte finale la Petrom face ca tranzactia sa iasa din sfera de interes gigantilor lumii petroliere. Cu venituri anuale de 48 mld. euro, Eni este al doilea mare investitor strategic care iese din cursa, dupa ce recent si corporatia petroliera americana ConocoPhilips (cu venituri anuale de 57 mld. $) a facut acelasi lucru.
De acum, statul mai are in fata pentru discutii privind preluarea a 51% din actiunile Petrom sapte investitori, din care se distinge grupul compact al companiilor regionale a€“ OMV (Austria), MOL (Ungaria), PKN (Polonia) si Hellenic Petroleum (Grecia). Alaturi de acestia mai concureaza producatorul rus de gaze Gazprom, Occidental (SUA) si casa de comert Glencore, ani de-a randul una dintre cele mai active case de comert in relatia cu Petrom. Si Gazprom este una dintre cele mai mari companii din lume (20 mld. $ vanzari, peste exporturile Romaniei), dar obiectul sa principal de activitate sunt gazele naturale.
Multe dintre retrageri sunt puse pe seama lipsei de parteneri pentru formarea unor consortii cu interese complementare in Petrom, avand in vedere ca niciuna dintre companii nu si-a precizat motivele ce au stat la baza unei asemenea decizii. Ministrul economiei si comertului insusi afirma recent ca toti jucatorii inscrisi la Petrom au purtat discutii preliminare pentru formarea de consortii, fara ca aceste formule sa fie concretizate. La baza acestor discutii sta interesul: majoritatea investitorilor pentru preluarea numai a anumitor actice de la Petrom, care are in portofoliu productie de gaze si de titei, rafinare si distributie de produse petroliere.
Valoarea tranzactiei, estimata de analisti la 1 a€“ 1,3 mld. $, cere totusi o anumita forta financiara din partea investitorului angajat pe cont propriu, pe care in acest moment la o prima vedere numai OMV, Occidental, Gazprom sau Glencore ar putea-o avea. Pe de alta parte, discutiile dintre MOL si PKN privind o eventuala fuziune pentru crearea unui grup petrolier central european in vederea consolidarii pietei petroliere regionale ar putea motiva o oferta comuna pentru Petrom , dupa cum au sesizat si analistii.
Potrivit informatiilor de pe piata, trei din cei sapte investitori ramasi in cursa si-au construit echipe puternice pentru tranzactie. Astfel, austriecii de la OMV au ca si consultant grupul financiar german Deutsche Bank, iar asistenta juridica este asigurata de catre casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, una dintre cele mai puternice de pe piata locala. Oficialii grupului au anuntat ca studiaza posibilitatea depunerii unei oferte finale la Petrom. Austriecii se gandesc sa mearga singuri mai departe, afirmand ca au banii necesari finantarii afacerii. Una dintre optiunile luate in calcul este o majorare de capital la OMV, ale carei actiuni sunt detinute de statul austriac (35%), fondul de investitii petrolier IPIC din Abu Dhabi (peste 19%), restul fiind listat pe bursa de la Viena.
Compania americana Occidental si-a asigurat serviciile de consultanta ale casei de avocatura Musat si Asociatii, iar Gazprom pe cele ale firmei de avocatura Racoti, Predoiu si Asociatii. Rusii au purtat discutii pentru fomrarea unei aliante cu casa de comert Marco International, proprietarul Alro Slatina.
Depunerea ofertelor finale este prevazuta a se incheia pana la finele lunii februarie, in conditiile in care semnarea contractului de privatizare este stabilita pana la sfarsitul primului trimestru din 2004. Statul detine 93% din actiunile Petrom, restul fiind listate pe bursa din Bucuresti. Capitalizarea Petrom la un pret de 1.480 lei/actiune, ultimul de pe piata,  este in jur de 1,4 mld. euro.
Adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO