Companii

Cu Roua Muntilor, QAB va ajunge la afaceri de 100 mil. $

19.07.2004, 00:00 204



Quadrant Amroq Beverages (QAB) imbuteliatorul bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca vrea sa ajunga in primii trei jucatori pe piata apelor minerale cu noua apa Roua Muntilor, lansata pe piata saptamana trecuta. Compania vizeaza afaceri de 100 milioane $ anul acesta.



"Roua Muntilor va fi pozitionat pe segmentul premium sI ne-am propus ca obiectiv ca in trei ani de la lansare sa ajungem cu acest brand intre primii trei jucatori pe piata apelor minerale", a declarat Eusediu Margasoiu, directorul de maketing al QAB, cu ocazia lansarii brandului Roua Muntilor. El nu a specificat ce vanzari sI-a propus QAB pentru Roua Muntilor pentru anul acesta sau anul viitor.



Apa minerala Roua Muntilor este imbuteliata la noua fabrica QAB de la Covasna, in care compania a investit 7 milioane de dolari.



Deocamdata, primii trei jucatori pe piata apelor minerale din Romania sunt European Drinks cu Izvorul Minunilor, Coca-Cola HBC Romania cu Dorna sI Romaqua cu Borsec.



QAB este acum pe locul al patrulea cu apa minerla Perla, care este imbuteliata de Vitarom, societate detinuta integral de QAB. Perla va ramane in continuare in portofoliul QAB.



"Apele minerale sunt cel mai mare segment al bauturilor racoritoare sI in plus au sI cea mai mare rata de crestere - segmentul apelor minerale a crescut de sase ori in ultimii zece ani. Aceasta este motivatia pentru care am vrut sa ne consolidam pozitia pe aceasta piata", a adaugat Margasoiu.



In afara de Roua Muntilor, QAB imbuteliaza pentru piata romaneasca bauturile Pepsi (Pepsi, Mirinda, 7Up), sucurile Prigat, ceaiurile Lipton Ice Tea. QAB a avut anul trecut vanzari de 74 de milioane de dolari. "In 2004 vom depasI pragul de 100 de milioane de dolari, cifra de afaceri. Pe prima jumatate a acestui an am avut o crestere in volum de 21%. In prezent avem o cota de 19,3% din piata de soft drinks din Romania", a spus Margasoiu.



QAB intentioneaza sa extinda capacitatea de imbuteliere a fabricii de la Covasna.



"Acum imbuteliem la Covasna numai apa minerala Roua Muntilor. Vom lansa cu siguranta sI varianta de apa plata sI ulterior vrem sa extindem capacitatile de productie pentru inbutelierea de sucuri", a spus la randul sau Florin Radulescu, directorul general QAB. Noua fabrica are la ora actuala 45 de angajati dar numarul acesta este preconizat sa creasca pana peste 100 anul acesta.



QAB mai are o fabrica de imbuteliere la Bucuresti sI are in total in jur de 1.000 de angajatI in Romania.



Potrivit ultimului studiu de piata Canadean, citat de QAB, consumul de ape minerale imbuteliate din Romania se ridica la circa 1,1 miliarde de litri pe an, adica jumatate din piata bauturilor racoritoare care este de 2,1 miliarde de litri pe an. Valoric, piata apelor minerale este estimata la peste 250 de milioane de dolari.



Roua Muntilor este imbuteliata in sticla PET la 0,5 sI 1,5 litri, deocamdata numai in varianta de apa carbogazoasa.



Noul brand va fi promovat printr-un spot publicitar sI alte tipuri de publicitate in presa outdoor etc. Investitia in spotul TV a fost de peste 100.000 de dolari, au spus reprezentantii QAB. Conceptia sI realizarea brandului a fost realizata de agentia de publicitate Leo Burnett.



Deocamdata, Roua Muntilor este livrata doar pe piata din Romania dar conducerea ia in considerare sI exporturile. "Prima tinta este piata romaneasca, dupa ce ne consolidam pe acasta piata am putea incepe sI exporturile", a mai spus Margasoiu.



Fabrica de la Covasna are o suprafata de 30.000 de metri patratI, din care 5.000 este suprafata construita. In prezent, capacitatea de imbuteliere de 14.000 de litri pe ora. Sursa din care se extrage apa a fost concesionat de SNAM (Societatea Nationala a Apelor Minerale) companiei QAB. Fabrica fost proiectata de compania Pro Invest, iar lucrarile de constructie au fost realizate de Constructii Conico SRL, au mai precizat reprezentantii QAB.



QAB mai detine in zona inca trei surse, pe care intentioneaza sa le exploateze.



georgiana.stavarache@zf.ro





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO