Companii

Cum a ajuns Patrick Desbiens de la vanzator de bere la 15 ani sef peste o companie farma

Cum a ajuns Patrick Desbiens de la vanzator de bere la 15 ani sef peste o companie farma
22.04.2010, 23:05 320

In sala de conferinta in care absolventii ASEBUSS, una dintrecele mai vechi scoli de afaceri de pe piata, s-au strans, PatrickDesbiens, seful din Romania al companiei farmaceuticeGlaxoSmithKline (GSK) discuta cu o parte dintre cei prezenti sisurprinde prin faptul ca vorbeste romaneste.

De origine canadiana, el recunoaste ca romana este o limbadestul de greu de invatat, dar cu toate acestea poate purta cuusurinta un dialog.

Despre planurile GSK vorbeste in engleza si spune ca proiectelegigantului farmaceutic pe piata locala prin care urmeaza sa facadin unitatea de la Brasov pe care o controleaza o baza de exportpentru zeci de tari sunt in continuare in picioare, insa suntreevaluate in conditiile modificarilor de preturi impuse de catreMinisterul Sanatatii.

"Sunt tari care au o referinta de pret la Romania, astfel casi-au reevaluat preturile la noile niveluri impuse de MinisterulSanatatii", a spus Patrick Desbiens, vicepresedinte si directorgeneral al GSK Romania.

Exporturi de sute de milioane de euro

El a anuntat anul trecut ca exista planuri pentru exporturi desute de milioane de euro la fabrica Europharm de la Brasov, fiindavute in vedere doua produse, Seroxat (antidepresiv) si Retrovir(folosit in tratamentul HIV/SIDA). Atingerea acestui nivel alexporturilor ar face din GSK cel mai mare exportator local intr-oindustrie dominata in mod clar de importuri.

Desbiens, 43 de ani, a venit la conducerea GSK Romania inianuarie 2009, dupa ce anterior a fost director operatiunicomerciale Quebec, GSK Canada.

El a inceput sa lucreze de la 15 ani, cand s-a angajat in cadrulLabatt, producator canadian de bere, pe pozitia de reprezentant devanzari. Patrick Desbiens a spus, la o prezentare tinuta in fatacatorva zeci de absolventi ai ASEBUSS, care ofera un program deExecutive MBA, ca dupa un an petrecut in aceasta pozitie a renuntatpentru ca ajunsese sa bea prea multa bere, situatie de care isiaminteste si acum cu mult umor.

A fost timp de 4 ani si jumatate reprezentant de vanzari incadrul producatorului farma Eli Lilly, iar in cadrul GSK a inceputsa lucreze in Canada in 1994, ocupand pe rand mai multe functii dinzone precum comunicare, marketing, vanzari si relatiiguvernamentale.

Potrivit datelor oferite in cadrul prezentarii, GSK Romania aavut anul trecut venituri de circa 200 de milioane de lire sterlinesi peste 700 de angajati. GSK a intrat pe piata locala in urma cu20 de ani, iar la inceputul anilor 2000 a cumparat firma Europharmdin Brasov, ceea ce i-a asigurat atat o unitate de productie, catsi una de distributie. In intervalul 1998-2009 GSK a derulat pepiata locala investitii de circa 118 mil. dolari.

Pe locul patru in topul general

Timp de zece ani, GSK a fost cel mai mare jucator de pe piatafarmaceutica romaneasca, suprematie intrerupta in 2008 de rivalulelvetian Hoffmann la Roche.

Vorbind despre Romania, Desbiens s-a referit printre altele lafaptul ca au fost 19 ministri ai sanatatii in 20 de ani, iar inprezent exista 5 milioane de contributori la fondul pentru Sanatatesi peste 20 de milioane de beneficiari.

Pe piata locala a producatorilor si importatorilor demedicamente, care se ridica la circa 1,9 mld. euro anual, GSK seafla pe locul patru cu o cota de piata de 6,4%.

GSK concureaza cu Sanofi-Aventis, Roche, Novartis, Pfizer,Servier. Industria de medicamente ar putea ajunge la 2,5 mld. europana in 2015, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO