Companii

Cum a trecut un absolvent de fizica-chimie de la conducerea operatiunilor lui Tiriac la administrarea de centre comerciale

Cum a trecut un absolvent de fizica-chimie de la conducerea operatiunilor lui Tiriac la administrarea de centre comerciale

Radu Merica, actualul director general al ECE pentru Romania: Stateam la aceeasi masa cu Ion Tiriac si imi spunea cat de mari sunt oportunitatile in Romania si cum urma sa facem milioane de euro. Ce era sa fac? Aveam doar 31 de ani si am acceptat. Am fost unul din foarte putinii oameni care au parasit BMW-ul, iar decizia mea de atunci a surprins pe toata lumea.

16.09.2008, 12:23 150

Primul lucru care iti atrage atentia cand treci de poarta de intrare a centrului de afaceri de langa hotelul Caro din nordul Bucurestiului este un Jaguar E Type de culoare rosie din anul 1968, aflat pe primul dintre locurile de parcare marcate cu o placuta pe care scrie cu litere de o schioapa ECE.

"L-am cumparat acum sapte ani de la un dealer german care il adusese de la New York si l-am restaurat", spune Radu Merica, director general al ECE pentru Romania, in timp ce se asaza confortabil la biroul sau de la etajul patru al cladirii ocupate pana anul trecut de gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever.

Chiar daca se declara pasionat de masini clasice - chiar si calendarul de perete este plin cu fotografii de masini de epoca, in special din anii '60 -, Merica recunoaste ca se foloseste tot mai mult de avion, fie ca este vorba de drumurile saptamanale pe care le face in strainatate in interes de serviciu, in Germania, unde are resedinta, sau de calatoriile prin tara, deoarece, asa cum spun multi dintre actorii pietei de real estate, terenurile pentru dezvoltari imobiliare se vad mult mai bine de la inaltime.

Piata imobiliara pare a fi acum principala tinta a lui Radu Merica, cel care a condus intre 2001 si 2005 holdingul omului de afaceri Ion Tiriac, iar de mai bine de doi ani a fost desemnat sef al biroului local al grupului german ECE, cel mai mare operator european de centre comerciale situate in interiorul oraselor. "Pentru moment, preferam sa stam deoparte si sa ne implicam doar in anumite proiecte. Spre deosebire de alti jucatori din domeniul imobiliar, ECE nu vrea sa cumpere cu orice pret", justifica Merica faptul ca singurul proiect al ECE anuntat in piata in acest interval de timp este mallul care va fi construit in cadrul proiectului Sema Park.

"Nici in acest caz nu pot avansa un termen ferm cand vom incepe constructia, totul depinde de proprietar (un grup de firme controlat de omul de afaceri Ion Radulea - n. red.)", adauga Merica. Practic, grupul german va fi implicat doar in constructia si administrarea centrului comercial care va implica investitii estimate la 170 de milioane de euro.

Proiectul Sema Park este unul dintre cele mai mari proiecte integrate (birouri, rezidential, spatii comerciale) situate in interiorul orasului, investitiile estimate urmand sa treaca de 800 de milioane de euro, potrivit proprietarilor terenului.

Sema Park nu va fi insa singurul proiect al ECE de pe piata romaneasca. "In sase luni sper sa pot spune mai multe", adauga misterios Radu Merica. El spune ca ia in calcul dezvoltarea unor centre comerciale fie pentru proprietari de terenuri amplasate in interiorul oraselor, fie ca investitie proprie.

Unul dintre proiectele de care a fost interesat grupul ECE a fost mallul anuntat de Primaria Sectorului 2 al Capitalei pe locul fostei piete Obor. Licitatia pentru constructia acestui proiect comercial a fost insa castigata la sfarsitul anului 2006 de un consortiu de firme detinute de oamenii de afaceri Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu. Merica spune ca aceasta situatie nu schimba strategia grupului german.

"Daca trec zece ani si avem trei sau patru centre comerciale functionale este foarte bine. Ganditi-va ca pentru noi un centru comercial inseamna in general o perioada de dezvoltare si construire de 3-4 ani, vorbim de proiecte mari. In perioada cat am fost la Tiriac Holdings valoarea cumulata a tuturor proiectelor imobiliare aflate in diferite stadii de dezvoltare insemna probabil 160 de milioane de euro. Acum, numai centrul comercial de la Sema Park are o valoare comparativa", completeaza Merica.

Cum a ajuns insa Merica, un absolvent de fizica-chimie, sa aiba pe mana afacerile unuia dintre cei mai bogati romani? Pasiunea pentru masini (in special clasice) pare a fi primul dintre elementele care il leaga pe Merica de Ion Tiriac, proprietarul celei mai importante colectii de masini din Romania. Tot aceasta pasiune il determinase in anul 1996 pe proaspatul doctor in fizica suprafetelor al Universitatii Tehnice din MŸnchen sa se angajeze la sediul central al Mercedes de la Stuttgart.

"Era vorba de un training in management, eu urmand sa preiau conducerea fabricii pe care Mercedes o detinea impreuna cu Ion Tiriac la Codlea (Rolem - n. red.). Era visul oricarui absolvent." Cum in anul 1998 Mercedes si Ion Tiriac au vandut afacerea Rolem, Merica a schimbat angajatorul si timp de trei ani a lucrat in cadrul celuilalt mare producator german de masini de lux, BMW.

"BMW are unul dintre cele mai bune pachete pentru salariati dintre toate companiile germane. Nu e vorba doar de salariu, ci si de pachete de actiuni oferite angajatilor si mai ales faptul ca esti implicat in foarte multe proiecte, ceea ce se traduce in oportunitati importante de dezvoltare profesionala. Cred ca mai am si acum cateva actiuni la BMW", adauga el.

In cei trei ani de la BMW, Merica a fost implicat printre altele in restructurarea Land Rover (achizitionat de catre grupul german in 1994 si vandut in anul 2000 catre Ford), dar si in realizarea anumitor componente pentru Mini (marca britanica relansata de BMW in anul 2001).

"Am lucrat mult in productie. Acum, cand ma duc intr-o fabrica, am un defect profesional: urmaresc intregul flux de productie, vad cum se misca oamenii, echipamentele si incerc sa gasesc imediat modalitati de reducere a costurilor."

Pasiunea pentru masini nu este insa singurul element pe care Radu Merica il are in comun cu Ion Tiriac, ci si pasiunea pentru sporturi, in special tenisul.

"Era prin toamna anului 2000, la Stuttgart, unde Ion Tiriac ma invitase la turneul organizat de el - "Master Series Eurocard Open" - si

mi-a propus sa vin in Romania si sa fac un raport referitor la unele dintre firmele sale. Ion Tiriac ma stia de pe vremea cand lucram la Mercedes; de fapt el a fost cel care ma propusese sa preiau candva conducerea acolo."

Iar de punerea in practica a acestui raport a devenit responsabil tocmai Merica.

"Stateam la aceeasi masa cu Ion Tiriac si imi spunea cat de mari sunt oportunitatile in Romania si cum urma sa facem milioane de euro. Ce era sa fac? Aveam doar 31 de ani si am acceptat. Am fost unul din foarte putinii oameni care au parasit BMW-ul, iar decizia mea de atunci a surprins pe toata lumea", adauga Merica.

El devenea in 2001 primul roman care prelua conducerea executiva a afacerilor celui mai bogat roman de atunci - Ion Tiriac. Acesta a devenit intre timp primul miliardar roman in euro, fostul sportiv realizand in aceasta perioada primele sale investitii in dezvoltarea imobiliara si primele profituri.

Printre cele mai importante tranzactii realizate in aceasta perioada se numara construirea si vanzarea Praktiker Brasov catre grupul irlandez Ballymore in anul 2004, aceasta fiind pana acum singura investitie a irlandezilor pe piata locala.

In plus, au fost achizitionate si semnate parteneriate pentru proiecte rezidentiale aflate acum in plina desfasurare, precum Residenz (in zona Chitila) si La Stejari (in nordul Capitalei). Iar odata cu venirea in 2006 a unui nou CEO, Anca Ioan, dupa plecarea lui Merica la ECE, holdingul omului de afaceri a anuntat cel mai ambitios plan de pana atunci, care va implica in urmatorii ani investitii de peste 900 de milioane de euro.

Adica aproape la fel de multi bani cat valora intreaga avere a lui Tiriac in momentul plecarii lui Merica la ECE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO