Companii

Cum isi fac loc pe piata cluburile acvatice pentru copii

22.04.2008, 14:21 182

"Ideea realizarii unui club acvatic pentru bebelusi si copii care sa aiba drept scop promovarea programelor de stimulare psihomotorie prin metode si procedee specifice o aveam inca din perioada in care trebuia sa-mi aleg profesia in viata. Am lucrat ca asistent pediatru, am devenit maseur profesionist, hidroterapeut si animator acvatic, recunoscut de Federatia Franceza de Activitati Acvatice", spune Georgeta Sultana, presedinta Clubului Micii Campioni.
Astfel, in 2000 a fost infiintata firma Micii Campioni si a fost brevetata metoda Sultana, de ingrijire si stimulare a cresterii nou-nascutului si a copiilor mici, dar abia in 2004 a fost realizat bazinul de inot propriu.
"In 2000 am mers in Franta pentru a ma specializa in domeniul activitatilor acvatice. Cand am revenit in Romania, mi-am dorit foarte mult sa pot dezvolta si aici acest gen de activitati. In tara am lucrat in sectiile de nou-nascuti unde am reusit sa capat experienta si sa realizez o metoda proprie de stimulare psihomotorie a nou-nascutului si copilului mic. Aceasta metoda, denumita metoda Sultana, a fost inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci in anul 2000", explica Georgeta Sultana.
Activitatile acvatice le-a desfasurat initial in incinta piscinei unui hotel in colaborare cu Federatia de Activitati acvatice din Franta, dar si prin colaborare cu piscina privata. Deoarece aceste piscine erau descoperite, activitatile nu puteau fi desfasurate decat pe perioada verii.
"In 2003 am reusit impreuna cu sotul meu Constantin Sultana sa cream un punct de lucru pentru Micii Campioni, deoarece incetase contractul cu clubul francez. Copiii care erau deja in program nu mai aveau realmente cum sa continue acest gen de activitate. In momentul acela, posibilitatile noastre financiare nu ar fi putut sa asigure realizarea unui astfel de punct de lucru si atunci am avut ideea sa propun parintilor care aveau deja copii in program sa plateasca in avans abonamentul", isi aminteste Georgeta Sultana.
Acestia au fost primii bani, care au reprezentat avansul pentru construirea unei piscine. Pentru restul sumei s-a aplicat sistemul de rate. Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 100.000 de euro, din care 40.000 de euro au reprezentat constructia piscinei si echipamentul pentru piscina, iar 60.000 de euro au fost necesari pentru amenajarea cladirii, a vestiarelor si a receptiei. Pentru constructia piscinei a fost semnat un contract cu o firma specializata.
Clubul are o suprafata de aproximativ 130 mp, fiind prevazut cu o piscina acoperita. Clubul acvatic Micii Campioni dezvolta un program de activitati acvatice adresat copiilor cu varste pana la 5 ani.
Pentru a se putea adresa si copiilor cu varste mai mari, Georgeta Sultana spune ca impreuna cu sotul sau doresc sa realizeze un proiect mai mare, in care pe langa activitatile acvatice sa mai dezvolte si alte activitati.
"Este un club care incearca sa dezvolte si alte activitati: initiere inot pentru copilul de peste 5 ani, o serie de servicii cum sunt crearea unui atelier de pictura si ceramica. De asemenea vom putea oferi gazduire si programe afterschool, tabere scolare, intentionam sa facem orientare turistica in padurea aflata in vecinatate clubului si echitatie pentru ca nici in acest domeniu nu sunt prea multi pasi facuti. Clubul se doreste a fi deschis in 2008, cel tarziu anul viitor", mentioneaza presedinta Micii Campioni. Investitia in noul proiect se ridica la aproximativ 450.000 de euro, bani care provin din credite bancare, din care autorizatia de constructie, proiectul de arhitectura au costat in jur de 16.000 de euro.
Micii Campioni are in prezent noua angajati si noua colaboratori, instructori acvatici, kinetoterapeuti, medici pediatrii si psihologi.
Micii Campioni are in medie 100 de clienti pe abonamentul cel mai mic de 160 de euro pentru patru sedinte lunar.
Ca planuri de viitor pentru afacerea sa, Georgeta Sultana spune ca doreste sa vanda afacerea in sistem franciza.
"Documentatia este deja gata, manualul de franciza urmeaza a fi finalizat. Ne dorim foarte mult sa extindem conceptul in tara, in centrele universitare mari, deoarece domeniul are nevoie de profesionisti", explica ea.
Cifra de afaceri a companiei s-a dublat in 2006 fata de 2005, iar in 2007 a ajuns la 70.000 de euro. Georgeta Sultana este de parere ca pentru a avea succes o afacere este necesar sa te bazezi pe hobbyuri si sa fii profesionist. "Orice afacere de succes are la baza un profesionist care iubeste foarte mult sa dezvolte ceea ce face si apoi succesul vine de la sine. Dintr-o data un hobby se transforma intr-o afacere si din cercul restrans de clienti cu care ai lucrat pentru inceput devine din ce in ce mai mare si se naste astfel o afacere."
Un alt club care activeaza in domeniu este Bucharest Sport Club, infiintat in 2004.
"Am vrut sa construim un club complet. Sa iesim un pic din tiparele metodologice, un pic invechite si sa asiguram copiilor un sistem modern, invatat in scoala si din experienta acumulata ca urmare a deplasarilor si cursurilor efectuate in strainatate", explica Marius Grigore, antrenor Bucharest Sport Club.
Clubul ofera copiilor preocupari atat iarna, cat si vara. Pe langa cursurile de inot (de la initiere la performanta), copiii mai pot participa la dansuri moderne (gimnastica, mobilitate). De asemenea sunt organizate tabere de schi, tabere de orientare turistica si tabere la mare. Copii sunt acceptati dupa varsta de cinci ani.
"Bucharest Sport Club isi desfasoara activitatea intr-un bazin cu standarde olimpice (lungime 50 de metri; latime 25 de metri; adancimea 2 metri). In cadrul unei ore lucram cu patru antrenori, fiecare specializat pe un anumit tip de inot. Un antrenor lucreaza cu maxim cinci copii", explica Marius Grigore.
Bucharest Sport Club are 45 de sportivi legitimati la Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern. "Suntem printre putinele cluburi particulare din Romania care au rezultate sportive pe plan national si international", spune el.
Cotizatiile din cadrul clubului variaza in functie de nivelul de performanta. Astfel, preturile pornesc de la 200 ron pe luna, iar sportivii de performanta nu platesc. In ceea ce priveste cererea de cursuri de inot in Romania, Marius Grigore spune ca este din ce in ce mai mare. "Din pacate, Bucurestiul sufera la capitolul bazine de inot. Trebuie sa se inteleaga utilitatea inotului la adevarata sa valoare. El nu trebuie privit doar ca si miscare sportiva, ci ca si necesitate. Totodata, toti medicii recomanda inotul ca si metoda de refacere in urma accidentelor ale sistemului motor, circulator, respirator", spune el.
Preturile de piata pentru cursurile de inot variaza in functie de servicii si locurile de desfasurare a cursurilor. Pot pleca de la 130 ron pe zece sedinte si ajunge pana la 300 ron pe zece sedinte, in functie de locul de desfasurare si servicii. Marius Grigore spune ca un bazin de inot este o investitie buna, mai ales ca cererea este mare.
"Din punctul meu de vedere nu exista nici un fel de dificultati. Cine vrea sa investeasca intr-un bazin de inot cu siguranta nu o sa regrete. O problema ar fi gasirea unei locatii, intr-un oras in care toata lumea investeste in imobiliare", spune el.

Micii Campioni:

Investitia initiala: aproximativ 100.000 de euro
Constructia piscinei a implicat semnarea unui contract cu o firma specializata
Suprafata clubului: aproximativ 130 mp
Investitia in noul proiect: aproximativ 450.000 de euro, bani care provin din credite bancare
In medie sunt 100 de clienti lunar
Cifra de afaceri in 2007 a ajuns la 70.000 de euro

Bucharest Sport Club:

Servicii: cursuri pentru copii cu varsta
peste 5 ani
Alte servicii oferite: tabere de schi, tabere de orientare turistica si tabere la mare
Sunt prezenti in club patru antrenori, fiecare specializat pe un anumit tip de inot
Preturile pentru cursurile de inot variaza in functie de servicii si locurile de desfasurare a cursurilor
Cotizatiile din cadrul clubului variaza in functie de nivelul de performanta, preturile pornesc de la 200 ron pe luna

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO