• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Companii

Cum să locuieşti mai bine. Vremea achiziţiei. Când e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă? De ce?

Cum să locuieşti mai bine. Vremea achiziţiei. Când e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă? De ce?

De meserie inginer, Adriana Iftime este directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, care reuneşte cinci patronate din domeniul construcţiilor: Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC), Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT), Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metale (ARDIMET) şi Patronatul Drumarilor din România.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.01.2022, 16:15 2626

Momentul achiziţiei unei locuinţe este unul dintre cele mai importante pentru cei mai mulţi români. Însă dincolo de dis­po­nibilitatea financiară, există viitori cum­pă­ră­tori care îşi pun între­ba­rea: când este cel mai bun mo­ment să cumperi o lo­cuinţă? Pri­mă­vara, vara, toam­na sau iarna? De ce?

„Cel mai la îndemână răs­puns este, evident, «când ai bani». Dacă nu dispui şi de alte re­­surse financiare în afară de sa­lariu, atunci este bine să cumperi când pre­ţul pen­tru un metru pătrat de locuinţă este mai mic sau egal cu salariul net lu­nar, pentru a putea sus­ţine ratele“, spune Adriana Iftime, di­rectorul general al Fe­deraţiei Patro­natelor So­cietăţilor din Construcţii (FPSC).

Recomandarea specialiştilor în imo­bi­liare este ca la achiziţionarea unei locuinţe clientul să beneficieze de părerea unui con­sul­tant sau a unui expert care să aibă într-ade­văr cunoştinţe şi care să poată da o mână de ajutor la aflarea unor lucruri tehnice despre construcţie.

„Este vorba despre aspecte precum firma care a executat, autorizaţii, normative, cartea construcţiei, care conţine istoricul execuţiei construcţiei, orientare în funcţie de punctele cardinale, informaţii despre solul pe care s-a construit, capacitatea reţelelor de utilităţilor, vecini, trafic, poluare, viitorul urbanistic al zonei, certificat energetic etc“, adaugă Adriana Iftime.

Mai ales în condiţiile în care se află piaţa de energie în zilele noastre, a cumpăra o locuinţă iarna este un avantaj, deoarece doar astfel se poate verifica nivelul de încălzire de care dispune imobilul.


Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.


 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107